IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
България
19:08 | 2 март 2016
Обновен: 18:01 | 26 април 2024

Плевнелиев: Ситуацията по границите ни е под контрол, не е нужно да се свиква КСНС

Държавният глава отново подчерта, че България е част от изработването на общоевропейски отговор на миграционната криза

По материала работи: Пламен Янков
Плевнелиев: Ситуацията по границите ни е под контрол, не е нужно да се свиква КСНС

Президентът Росен Плевнелиев оцени високо координацията и работата на институциите по овладяване на ефектите върху България от повишения миграционен натиск върху страните от региона, пише Дарик.

 

Изработени са инструкции за взаимодействие между структурите на армията и на „Гранична полиция" в планираните дейности по охрана на държавната граница. Планират се и тренировки, на които ще бъдат отработени на място съвместните действия.


За участието на българската армия в превенцията на нелегалното преминаване на държавната граница вече са уведомени съседните страни и партньорите от НАТО.

 

Държавният глава отново подчерта, че България е част от изработването на общоевропейски отговор на миграционната криза и страната ни ще продължи да настоява за общоевропейско решение, което да ограничи отраженията на кризата.

 

Росен Плевнелиев беше категоричен, че ефективната защита на държавната граница не е в противоречие със спазването на човешките права. "Трябва да се прави разлика между бягащите от войни и тези, които просто търсят по-добри икономически перспективи", добави той.


Държавният глава призова институциите да бъдат безкомпромисни към трафикантите на хора.

 

"Ситуацията по българските граници към момента е под контрол и не налага да бъде свикван Консултативният съвет за национална сигурност. Това може да се промени, в случай на рязка промяна на ситуацията с миграционната вълна", допълват от президентството.

 

Коментари

Новини Варна