IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
България
20:44 | 2 март 2016
Обновен: 09:53 | 27 април 2024

Записите от камери ще са доказателства в съда

Отрязаха ВСС за по-дълъг мандат

По материала работи: Пламен Янков
Записите от камери ще са доказателства в съда

Записите от охранителни камери да бъдат признавани като доказателство в съдебните дела. Тази промяна в НПК ще предложи правосъдното министерство, съобщи министър Екатерина Захариева, пише "24 часа".

 

Ползването на видеозаписите като доказателства трябва да помогне за по-висока разкриваемост на битови престъпления и съответно за повече наказани престъпници, обясни тя.

 

“Проблемът при битовата престъпност не са присъдите, тъй като почти при всяко разкрито престъпление има присъда. Проблемът е в разкриваемостта”, обясни Захариева.

 

Правителството отряза вчера исканията на ВСС за продължаване на мандата на съвета и допуск на членовете му до класифицирана информация.

 

Мандатът на ВСС няма да бъде продължаван до избора на нов съвет, заяви Захариева, след като Министерският съвет прие предложени от нея промени в Закона за съдебната власт. В промените е предвидено прекият избор на нови членове от съдиите и прокурорите да започва 8 месеца преди края на мандата на настоящия съвет. Според министърката това време било достатъчно да се организират преките избори.

 

Все пак членовете на ВСС можело да получат допуск до секретни документи, но при следващи поправки в закона, обясни Захариева.

 

Кадровите решения в двете колегии на ВСС ще се вземат с мнозинство от 2/3, за да не може професионалната или политическата квота да има мнозинство, обясни още министърката.

 

С промените в закона се забранява на членовете на ВСС да гласуват с “въздържал се”, а всеки отрицателен вот ще трябва да бъде мотивиран.

 

Коментари

Новини Варна