IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
България
08:44 | 5 март 2016
Обновен: 08:43 | 18 май 2024

МОН плаща 600 000 лв. за 300 студенти повече по информатика и математика

Това става ясно от проект на Постановление, което правителството трябва да приеме

По материала работи: Юлиян Атанасов
МОН плаща 600 000 лв. за 300 студенти повече по информатика и математика

Министерството на образованието и науката ще плати 600 000 лв. от бюджета си за 2016 г. на тези висши учебни заведения, които ще приемат повече студенти в професионалните направления “Математика”, “Информационни и компютърни науки и “Комуникационна и компютърна техника”. Очакванията са, че с допълнителните по 2000 лв. на един приет студент, общият им брой ще се увеличи с 300, пише БГНЕС.

 

Това става ясно от проект на Постановление, което правителството трябва да приеме и което урежда условията и реда за утвърждаване на броя на приеманите за обучения студенти и докторанти в държавните университети, предаде репортер на БГНЕС.

 

“С предложения акт ще се ограничи финансирането на определени професионални направления, в които дадено висше училище не успява да се конкурира успешно с останалите. Това ще го мотивира да фокусира усилията си главно в направленията, в които обучението е с достатъчно високо качество и добра реализация на студентите. Така по естествен начин ще се укрепят професионалните направления, подготвящи най-добрите специалисти. По този начин се цели засилване на конкуренцията между висшите училища, повишаване качеството на обучението и на научните изследвания, в т.ч. и утвърждаването на институциите за висше образование и като научни центрове”, пише вицепремиерът и министър на образованието Меглена Кунева в доклада до колегите си от Министерския съвет.

 

“С прилагането на постановлението се очаква повишаване ефективността на публичните разходи за висше образование чрез ограничаване разрастването на неефективните професионални направления и специалности и стимулиране на висше образование, което да отговори на изискванията и потребностите на реалната икономика и пазара на труда”, смята още Кунева.

Коментари

Новини Варна