IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
България
20:38 | 7 март 2016
Обновен: 14:59 | 14 май 2024

Бойко Борисов: Бежанците ни заобикалят

През миналата нощ едва 17 души се опитали да влязат нелегално у нас

По материала работи: Слав Велев
Бойко Борисов: Бежанците ни заобикалят

Трябва да сме спокойни, но бдителни, заяви премиерът Бойко Борисов, запитан дали очакваното затваряне на балканския маршрут за имиграция, няма да увеличи натиска по нашите граници.
 

Според Борисов "самите потоци знаят, че българските граници се пазят добре и ни заобикалят", информира dnes.bg.
 

Очаква се днес ЕС да договори с Турция нова сделка, според която Анкара трябва да намали значително притока от имигранти към Гърция и да взема незаконно пребиваващите обратно. Всички, пристигащи в Гърция, които имат право на хуманитарна закрила ще бъдат идентифицирани в южната ни съседка и преразпределяни към вътрешността на ЕС.
 

Това, надяват се евролидерите, обезсмисля прекарването на бежанците към Европа.
 

Българският премиер заяви преди началото на срещата на върха в Брюксел, че страната ни изпълнява всичките си ангажименти по охраната на шенгенските граници и има нужните съоръжения да го прави.
 

Той изрази очакване до края на годината "ЕС да приключи парадокса" България да пази по шенгенски границите на ЕС, без да е част от безвизовото споразумение за пътуване.
 

Европейската комисия огласи в петък план, според който проверките по вътрешните граници на ЕС ще бъдат премахнати до края на годината. В момента 8 шенгенски държави проверяват документите за самоличност по своите граници заради бежанците или заради терористичната заплаха.
 

Борисов изрази задоволство от "стиковането" между армията и полицията, които работели изненадващо добре заедно в охрана на границите.
 

В момента България е от "спокойните държави" в ЕС и натискът по границите не е значителен. През миналата нощ едва 17 души се опитали да влязат нелегално", съобщи премиерът.
 

Спокойствието си Борисов обясни с техническата помощ, обещана от Великобритания и от още няколко държави, както и с финансовото съдействие от европейския бюджет, което обсъдил с комисаря по бюджета на ЕС Кристалина Георгиева. Преди седмица британският премиер Тони Блеър писа на Борисов с благодарност за подкрепата по британските отстъпки от ЕС и го увери, че ще получи няколко джипа за охраната на границата.
 

Премиерът Борисов заяви, че очаква "успокояващи новини за европейските граждани и честност към бежанците" от срещата на върха в Брюксел.
 

Междувременно се оказа, че турският премиер Ахмет Давутоглу е дошъл с ново предложение за спирането на бежанците, чрез което Турция иска повече пари от Европа и по-бързо сваляне на визите. Заради промяната на условията по сделката срещата ще се проточи и освен обяд евролидерите ще останат и за вечеря с Давутоглу с надежда да я договорят.

 

 

 

 

 

 

 

 

Коментари

Новини Варна