IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
България
20:10 | 28 март 2016
Обновен: 15:34 | 25 април 2024

В килиите – тоалетна, че и топла вода

Министър Захариева откри първия ни еврозатвор в Стара Загора

По материала работи: manager
В килиите – тоалетна, че и топла вода

Правосъдният министър Екатерина Захариева откри новоремонтирания затвор в Стара Загора, който отговаря напълно на европейските и световни изисквания към местата за лишаване от свобода.

Близо 660 лишени от свобода  вече имат санитарни възли в килиите. Спалните помещения са със сменена дограма, а в хигиенните помещения има постоянно течаща топла вода. Ремонтът бе финансиран от Норвежкия финансов механизъм с 889 385 лева.

"Това е пример как с помощта на норвежкия механизъм и с доброволен труд на 52-ма лишени от свобода един затвор може да се ремонтира само за 10 месеца. Предстоят ремонти на още три затвора – във Варна, Бургас и Сливен, където във всяка килия също ще има санитарен възел”, съобщи Захариева на церемонията.

Тя напомни, че до 1 декември 2016 г. имаме срок да подобрим условията в местата за лишаване от свобода.

Тя разгледа затворническия храм и говори с енорийския свещеник, който от 22 години служи в затвора. Захариева посети килиите, където ще бъдат настанени осъдени доживот, както и средното общообразователно училище "Поп Минчо Кънчев", където пожела на „абитуриентите” повече да не се връщат зад решетките.

Училището посещават 377 лишени от свобода, които са разпределени според знанията в паралелки от първи до дванадесети клас. В гимназиалния курс те се обучават и в професията "Оператор в мебелното производство".

Затворът в Стара Загора е открит през 1932 г. и оттогава не е виждал основен ремонт. На 9 септември 1944 г. от него са били освободени 451 затворници, осъдени по политически причини.

И след идването на комунистическия режим затворът продължава да е място за въдворяване на идеологически врагове на режима – след 1963 г.  той е бил определен за място за лишаване от свобода на лица, осъдени за контрареволюционна дейност.

 

dnes.bg
 

Коментари

Новини Варна