IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
България
18:25 | 7 април 2016
Обновен: 00:50 | 18 април 2024

Запълнен е една трета от капацитета на Агенцията за бежанците

673-ма души са настанени в поделенията й

По материала работи: manager
Запълнен е една трета от капацитета на Агенцията за бежанците

От началото на годината са подадени 4267 молби за закрила, съобщи председателят на Държавната агенция за бежанците Петя Първанова пред "Фокус".

В териториалните поделения на Агенцията в цялата страна към 5 април са настанени 673 души, търсещи закрила. Към настоящия момент е запълнен 33% от наличния капацитет.

Общо 165 души са получили бежански статут от началото на годината, 150 от които са сирийци. Хуманитарен статут - субсидирана закрила, са получили 106 души.

Агенцията за бежанците разполага с общ капацитет от 5130 места за настаняване на чужденци, търсещи закрила. При необходимост от допълнителни места имаме готовност в изключително кратки срокове със собствени сили да разширим капацитета до 6 000, обясни Първанова.

По думите й убежище у нас търсят най-вече лица с произход от Ирак, Афганистан, Сирия, Пакистан и Иран, които са с най-много подадени молби за закрила от началото на годината.

За 2015 г. например в ДАБ са подадени 20 391 молби за международна закрила, като само за първото тримесечие молбите от сирийски граждани са били 45% от общия брой, а тези на иракчани - 14%. За сравнение от началото на 2016 г. сирийските молби са 11% от общия брой, а молбите от граждани на Ирак са 48%.

"На национално ниво страната ни има разработен план за справяне със засилен миграционен натиск и евентуална промяна на миграционните маршрути след затварянето на „Балканския коридор". На този етап обаче нямаме поводи за сериозно безпокойство. По данни на Европейската комисия в края на март тнелегалният трафик на мигранти от Турция към гръцките острови в Егейско море рязко е намалял", коментира Първанова.

 

dnes.bg
 

Коментари

Новини Варна