IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
България
16:57 | 10 април 2016
Обновен: 00:55 | 18 април 2024

Премиерът откри археологическия резерват „Деултум” (СНИМКИ)

Туристическият обект се намира близо до село Дебелт

По материала работи: Златина Добрева
Премиерът откри археологическия резерват „Деултум” (СНИМКИ)

Премиерът Бойко Борисов, заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Деница Николова, кметът на община Средец Иван Жабов и кметът на Бургас Димитър Николов откриха днес обновения археологически резерват „Деултум”.

По проект „Деултум - врата към загадъчната Странджа”, финансиран по Оперативна програма „Регионално развитие” 2007-2013, е обновен сградният фонд на комплекса и прилежащата му инфраструктура, изграден е Лапидариум, подобрен е достъпът за туристи, включително и за хора с увреждания. Като част от проекта е създадена също керамична площадка за участие на посетителите в първичната обработка на керамичните фрагменти от археологическите разкопки. Изградени са реставрационна и виртуална зали, изложбени помещения, библиотека с читалня, работилница за моделиране на антични предмети от глина, учебна стая „Антична” и стаи за представяне на биоразнообразието в района Via Pontika. За подобряване на качеството на цялостния туристически продукт са обучени професионални екскурзоводи и аниматори.

Инвестицията в проектa е 2,7 млн. лв., но не вложената сума е важна, а ефектите, които очакваме да постигнем, – повишаване на броя на туристите до 22,5 хиляди, 40% увеличение на настаняването, повишаване на заетостта, заяви при откриването зам.-министър Деница Николова.

 

Туристическият обект се намира близо до село Дебелт, община Средец, информират от Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ). С решение на Министерския съвет от 1988 г. паметникът на културата е обявен за Национален археологически резерват, а през 2007-а получава знак на Европейско културно наследство.

Снимки МРРБ

Коментари

Новини Варна