IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
България
20:05 | 21 април 2016
Обновен: 06:59 | 29 април 2024

Шестима се борят за членство в СЕМ

Насилието в ефира на телевизиите, кризата на свободата на словото и недостига в програмите за деца са проблемните области, единодушни са кандидатите

По материала работи: Слав Велев
Шестима се борят за членство в СЕМ

Шестимата кандидати бяха изслушани от парламентарната комисия за култура и медии за членство в Съвета за електронни медии (СЕМ), информира "Дарик". Претендентите са Любомир Халачев, София Владимирова, Васил Чобанов, Розита Михайлова-Еленова, Иво Драганов и Кин Стоянов. 
 

Насилието в ефира на телевизиите, кризата на свободата на словото и недостига в програмите за деца са проблемните области, единодушни са кандидатите.
 

Според Любомир Халачев, който е кандидат на АБВ, посланието което изпращат повечето медии е неподходящо. 
 

"Днес ние пускаме която и да е телевизионна програма и в първите минути само, докато минават надписите, 20 души хвърчат във въздуха, гръмнати, разстреляни. И след това ние се чудим, че на улицата двама души, симпатични млади хора, в 8.30 ч. сутринта се пребили от бой. Естествено, че така ще бъде", заяви той. 
 

"Става дума за програмите на телевизиите, за езика, който се употребява там. Не е достатъчно да кажеш "Сложете червена точка, че сега ще псувам", възмутено коментира още Халачев. 
 

Кандидатурата на Кин Стоянов е подкрепена от депутата Слави Бинев. Стоянов засегна темата с мандатността на членовете на СЕМ.
 

"Вие може да ме убеждавате, че законът у нас позволявал членовете на регулаторите да превишават срока на мандатите си. Опитайте тогава да убедите пешеходеца, щом е вдишал, че законът му позволява да задържи вдишания въздух. Въпреки че вече е изчерпил кислорода си. Може законът да му го позволява, обаче законите на естеството не му го позволяват това. Познатият ни от последните години СЕМ отдавна изчерпи своя кислород. Ротацията в него трябваше да започне още преди година и половина", изтъкна Стоянов. 
 

Розита Еленова, предложена от депутата Росен Петров обясни, че ако бъде избрана за член на Съвета, ще се бори за нов модел на финансиране на обществените медии - парите да следват зрителя.
 

"В идеалния си вид предлаганият модел ще може да бъде формулиран с краткия модел, че парите на държавата следваща зрителя. И няма да се движим от симпатиите към генералния директор или симпатиите към една или друга политическа формация и сила. Поставят се обективни критерии - рейтингът", посочи Еленова. 
 

Очаква се преди великденската ваканция на депутатите новите членове на СЕМ да са ясни.

Коментари

Новини Варна