IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
България
19:25 | 22 април 2016
Обновен: 07:00 | 29 април 2024

Патриарх Неофит прие посланика на САЩ Ерик Сет Рубин

Без мир и любов между хората съжителството между различни вери е невъзможно, каза главата на българската православна църква

По материала работи: Слав Велев
Патриарх Неофит прие посланика на САЩ Ерик Сет Рубин

"Нашата Христова вяра утвърждава мира и любовта между хората. Без тези добродетели съжителството на хора с различна култура, вярвания, разбирания в обществото са невъзможни", каза българският патриарх Неофит на срещата си днес с посланика на САЩ в България Ерик Рубин. Това съобщиха от Светия синод на Българската православна църква, цитирани от "Дарик".
 

Посланик Рубин е бил приет по негова молба от патриарх Неофит в Синодалната палата. В срещата са участвали също главният секретар на Светия синод архимандрит Герасим и началникът на отдела "Връзки с обществеността" Александра Карамихалева. 
 

На тази първа официална среща между българския патриарх и американския посланик след встъпването му в длъжност Негово светейшество е благопожелал на Ерик Рубин успех в новото му служение, което да върши "с внимание за благото на двата народа и мира помежду ни".
 

В хода на разговора са били засегнати темите за нарастващата несигурност в света, за бежанците и нуждата от здрав морален фундамент, върху който да се изграждат междуличностните и международните отношения.
 

Като е подчертал значимостта и високия авторитет на Българската православна църква и на нейния предстоятел както в страната, така и в международен план, посланик Рубин е благодарил на патриарх Неофит за това, че БПЦ неизменно отстоява общочовешките ценности не само в течение на историята, но и в съвременния бързо променящ се свят.
 

Като една от най-важните роли на Църквата, патриарх Неофит е изтъкнал грижата да се съхраняват и отстояват традиционните нравствени ценности и християнският морал, мирът, взаимопомощта и любовта между хората. 
 

"Винаги се стараем, при изграждането на църковния живот, да бъдем носители на евангелския морал и пример за обществото, като живеем в мир с тези, които търсят мира, и се молим за онези, които всяват раздори", е казал на срещата патриарх Неофит.

Коментари

Новини Варна