IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
България
12:56 | 25 април 2016
Обновен: 10:27 | 29 април 2024

Бойко Борисов разубеди превозвачите да блокират границата

На среща с премиера превозвачите и туроператорите са се обединили да не се пречи на българите

По материала работи: Слав Велев
Бойко Борисов разубеди превозвачите да блокират границата

След 50 минути разговори при премиера Бойко Борисов на превозвачи и туроператори, в 11,30 ч стана ясно, че камиони няма да блокират границата с Гърция за Великден, съобщи „24часа“.Обяви го министърът на транспорта Ивайло Московски и благодари от името на Борисов за съгласието на двата бранша – превозвачи и туроператори, да се направи срещата при него.

При Борисов превозвачи и туроператори са се обединили да не се пречи на българите, които искат да пътуват по празниците. Но ако някои от гръцка страна реши да блокира ГКПП-тата, то тогава към протестите на българските превозвачи се присъединяват и туроператорите.

Московски заяви, че се подготвя декларация, тя може да се нарече и ултимативна, към която освен превозвачи и туроператори се очаква да се присъединят и други браншове. В нея ще се отправи призив към Гърция, че ако отсега нататък се допусне незаконно блокиране на границата по каквато и да било причина, целият български бизнес ще блокира и ГКПП-тата, така че отговорът са е максимално реципрочен. Министърът заяви, че 8-9 години вече гръцките фермери ни подлагат да унижение. Документът ще бъде връчен на гръцкия посланик през външно министерство до края на седмицата.

Постигнат компромис след тежки разговори, каза Миролюб Столарски, председател на Българската асоциация на сдруженията в автомобилния транспорт.

Но пък превозвачите са спечелили подкрепата на туристическия бранш. Столарски очаква към декларацията да се присъединят още земеделци и животновъди, КРИБ също подкрепяла бранша.

От името на туристическия бранш Байко Байков благодари на превозвачите за разрешаването на критичната ситуация и заяви, че туристическия бранш ще подкрепи действията на превозвачите в бъдеще, „ако сме принудени да претърпим подобно унижение, каквото претърпяхме като нация пред февруари тази година”, каза той.

Премиерът ни обедини, не ни убеди, отговори Столарски на въпрос на „24 часа”.

Доволни сме, че туристическият бранш застана зад нас, за да защитим българщината, защото унижението, което търпят нашите превозвачи на границата, малко хора биха го понесли.

Благой Рагин, от туристическия бранш заяви, че се е надявал премиерът някак да успее да разсече възела с блокадата по празниците. И заяви по повод гръцките блокади и предупреди - ако искат да правим бизнес и да си ходим на гости, трябва да се съобразят с нас, в противен случай ние ще покажем своите зъби каквото и цена да платим.

24chasa.bg

Коментари

Новини Варна