IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 15°
България
10:16 | 26 април 2016
Обновен: 16:04 | 26 април 2024

Без сериозни нарушения при проверките в "Арсенал"

Назначавали неграмотни хора, разказва близка на загинал

По материала работи: Деян Михайлов
Без сериозни нарушения при проверките в "Арсенал"

Не са открити сериозни нарушения при пожарната безопасност на територията на завод "Арсенал" при последните проверки. Това заяви директорът на "Пожарна безопасност и защита на населението" - Стара Загора комисар Стоян Колев след вчерашния пожар в завода, при който загинаха двама души.

Продължава разследването на причините за инцидента в "Арсенал". Днес предстои разпит на четиримата служители, били в Завод 3, който вчера се запали.

В помещението са били шестима души - двама са загинали, а четирима са останали като по чудо невредими и са успели да избягат.

Комисар Колев увери, че няма опасност за жителите на Казанлък и служителите на "Арсенал", съобщи "Фокус". Експертна група, в която участва и представител на пожарната, ще изясни причините, довели до инцидента.

"Замервания са направени точно до сградата, където се случи пожара, след това лабораторията се премести на 500 м, на 1 км. Направени са няколко радиуса, трикратно през един час. При нито едно от тези замервания няма данни за замърсявания. Така че обстановката е спокойна и смените си работят", обясни комисар Стоян Колев.

"Назначена е експертна комисия, която направи първия оглед веднага след произшествието. Тя ще даде компетентно мнение, в нея участва и специалист от "Пожарна безопасност" в Казанлък", посочи той.

Работният процес в завода днес продължава по график. Очаква се семействата на загиналите служители да бъдат обезщетени, когато разследването приключи.

"Назначават се хора, които нямат образование, хора, които буквално не могат да си напишат имената, хора, които не спазват инструкции и нямат нужния капацитет да работят с взривни вещества", категорична е близка на един от загиналите, цитирана от bTV.

За последните две години от Главна инспекция по труда са направени 85 проверки в казанлъшката оръжейна "Арсенал". Констатирани са малко над 460 нарушения, а 13 машини са спрени от производство, защото са дефектни и представляват заплаха за човешкото здраве. Други 5 пък са със специален режим на работа - което означава, че или се наблюдават непрекъснато от специалист, или работят по-малко часове.

Dnes.bg

Коментари

Новини Варна