IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
България
08:48 | 27 април 2016
Обновен: 21:27 | 27 април 2024

Върнаха покойница от гроба

Няма смъртен акт

По материала работи: Деян Михайлов
Върнаха покойница от гроба

Покойница от Горна Оряховица е била върната от гробището, защото се оказало, че няма издаден смъртен акт. Така вече 12 дни тялото на жената е в камера и чака да мине поредица от административни процедури, за да бъде погребано.


76-годишната Мария Илиева починала на 14 април. Съобщението за смърт било издадено с дата 15 април. Наели траурна агенция и опелото с близките е насрочено за 17 април. След него обаче ковчегът бил откаран в неизвестна посока По-късно се оказало, че жената е сложена в камера, защото не може да бъде погребана заради административни неуредици.


Кметът на Горна Оряховица инж. Добромир Добрев обясни, че неприятните последствия са заради технически пропуски. Организаторите на погребението не представили медицинската експертиза в законовия срок от 48 часа в общината, за да бъде издаден смъртен акт.
"Данните се обработват от електронен регистър и мине ли този срок, нямаме право да издаваме смъртен акт. Без такъв пък не може да се извърши погребение. Сега казусът трябва да мине през съдебна процедура и след решение на магистратите да се издаде смъртен акт", обясни инж. Добрев.


Документите вече са депозирани в районния съд в железничарския град и е образувано дело. Според магистрати пропускът е на траурната агенция. Понякога хората не правят разлика между съобщение за смърт и акт за смърт", коментират съдии.


Trud.bg

Коментари

Новини Варна