IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
България
09:07 | 27 април 2016
Обновен: 11:57 | 28 април 2024

Машини от Втората световна подпалили "Арсенал"

Работниците разчитат на късмет, че няма да се запалят

По материала работи: Деян Михайлов
Машини от Втората световна подпалили "Арсенал"

Машините в цеха за барут във военния завод "Арсенал", където двама души намериха смъртта си, са поне от времето на Втората световна война. Неизправната остаряла техника, а не човешка грешка вероятно е довела до трагедията, посочват пред "Труд" работници от оръжейницата.

По думите им загиналият зам.-директор Върбан Пешков, на 53 г., както и 41-годишният монтьор с опит Румен Райчев едва ли са допуснали пропуск в работата си.

"Какво е станало, няма да разберем. Ще се потули. Но машините в цеха са от 1945-а, ако не и по-стари", посочиха бивши служители на комплекса. 

Разказват, че в злополучния цех произвежданият барут се товари на количка и се бута по релси до съседния склад. Разчитало се на късмета, че няма да се запали или избухне.

"Преди работа подът трябва да се мокри за по-голяма безопасност. И самият барут трябва да е мокър, но едва ли е било така", казват още хора от завода.

Dnes.bg

Коментари

Новини Варна