IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
България
09:16 | 27 април 2016
Обновен: 01:30 | 18 април 2024

Логиката зад тол таксите: Рушиш ли, ще плащаш

Финансовата тежест у нас понасят леките автомобили, коментира Лазар Лазаров

По материала работи: Деян Михайлов
Логиката зад тол таксите: Рушиш ли, ще плащаш

Тези, които рушат най-много, да плащат най-много. Така шефът на Пътната агенция Лазар Лазаров мотивира въвеждането на тол такситe по пътищата. Въпреки това обаче той заяви, че това кой ще плаща и колко не стои на дневен ред.

Яснота за размера на тол таксите ще има след година, обясни още той. По думите му автобусните превозвачи могат да бъдат спокойни към момента, тъй като все още нищо не е решено.

"Това, което са видели като цени на км е от един доклад на Световната банка - на експертите, които подготвиха анализа за ползите от тол таксите... Не искаме да ощетяваме никого", коментира той пред БНТ.

Според Лазаров голямата финансова тежест към момента се понася от българските шофьори на леки автомобили.

"Един ТИР минава през България за 10 евро, а на друга държава - таксата е до 20 пъти по-висока", посочи Лазаров.

Шефът на Пътната агенция коментира и организацията на движение във връзка с предстоящите почивни дни.

По думите му най-критично ще бъде около изходите на София. Въпреки това обаче Лазаров бе категоричен: Създадена е добра организация на движение!

Лазаров припомни още, че от миналата година са издадени две заповеди, определящи движението на товарните автомобили и така утре, а и в четвъртък, преди Гергьовден, ще бъде въведено ограничение на движението им.

"Постарали сме се да ограничим ремонтните дейности. На приложението ни (LIMA - приложение за смартфони на АПИ - бел.ред.) има такава информация. Там са обозначени и алтернативни маршрути. Най-голямо ще е натоварването след празника на 2 и на 8 май. Движението ще е ограничено от 14 до 20 часа. Има една невралгична точка - Владая. Въвели сме реверсивно движение като изходът ще е в две ленти", уточни Лазаров.

Относно предстоящите ремонти през това лято Лазаров каза, че по план трябва да се ремонтират повече от 600 км пътища. Акцент ще бъде Северна България и Е-79, който е в лошо състояние.

"Ще бъдат ремонтирани и ключови съоръжения, като тунела "Витиня", където ще се минава двупосочно. Дясната тръба ще бъде затворена за ремонт. Ще бъде направена нова хидроизолация, облицовка, настилка, осветление... Мостът на "Елешница" също ще се ремонтира, тунелът "Ечемишка", "Траянови врата" също ще бъде затворен", каза още Лазар Лазаров.

Dnes.bg

Коментари

Новини Варна