IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
България
09:24 | 12 май 2016
Обновен: 20:48 | 29 април 2024

Църквата между петъка и петAка на Дионисий

Дълъг е списъкът с греховете на скандалния архимандрит, за когото Светият синод ще се произнесе след седмица

По материала работи: Деян Михайлов
Църквата между петъка и петAка на Дионисий

Председателят на църковното настоятелство на патриаршеската катедралата „Св. Александър Невски” архимандрит Дионисий предизвика гнева на миряните, на Светия синод и на свещениците от храма със скандалната заря и гвардейците на Великден. Свещеници и миряни изпратиха петиция до Светия синод за низвержението на архимандрита и е напълно възможно на заседанието на синода на 18-19 май той да бъде разжалван до мирянин и пратен на послушание в манастир. Списъкът от греховете на Дионисий е доста дълъг.

 

Титлата

Дионисий се самотитулова като „избран, утвърден и наречен за епископ Стобийски”, въпреки че предвид волята на народа Божий бе взето решение на Синода на 9 декември 2014 г., с което бе оттеглено предложението за неговата хиротония.

Църковните награди
От името на Църквата дава църковни награди, които не са заслужени, а са връчени срещу пари. Освен това той търгува с измислени титли (архонт), каквито няма в православната йерархия.

Епископските одежди

Прецедент - облича се с епископски одежди с цел парична облага. Епископското одеяние е светиня, защото символизира апостолската власт, а Апостолите са възприемници на Светия дух, така че би могло да се каже, че действията му са вид хула срещу Светия дух. Той определено влиза в ролята на „велик майстор” на църковните прецеденти, на които едновременно и еднолично се явява сценарист, режисьор и пръв актьор. Такава небивала ситуация поставя българския Свети синод пред сериозно изпитание, като го подлага на висока степен на внимание към действията му първо пред клир и народ, второ пред света, а най-вече пред Господ Вседържител. Този служител досега беше публично признаван за виновен, но получаваше неведнъж архипастирска милост и прошка, бе му давана възможност за покаяние и изправление, макар често пъти съвсем несъвпадащи с общественото очакване и настроение.
Заради сериозността на случилото се множество хора са обезпокоени и силно смутени. Възмутеният народ Божий и клир с трепет очакват решението на Светия синод.

Незаконната такса

Събира по 5 лева от посетителите на „Св. Александър Невски”. Тази такса е наложена от него като председател на храма без знанието и позволението на Светия синод и Българската православна църква.

Скандално богослужение на Великден

На Великден архимандрит Дионисий изпълни негова си служба. Не е нито Яковова, нито Василиева, нито Йерусалимски типик. Той внедрява отдавна изоставена от Църквата практика, измисляйки нов чин на служение (”Дионисиева служба”), представляващ забъркана смесица от изопачени ритуали, чужди на църквата и свързани с еретически-католически практики. Поведението му, освен че противоречи на устава на БПЦ и общоприетата църковна практика в България, е и срещу каноните на православието. Кощунство е и присъствието на военни с оръжие сред храма, както и посрещането на благодатния огън на най-светлия празник Възкресение Христово. С тези действия не за първи път се вижда непознаване на протокола и етикета, което се случи и с приканването на президента да влиза заедно с патриарха в храм-паметника „Св. Александър Невски”, с което представители на държавните институции са въвлечени в един кощунствен акт поради спазване на сценария на Дионисий. Той демонстрира, че е подчинен на противоцърковни интереси и влияния, пред които отчита активност.
Целият този сбор от странни практики, които е въвел, веднъж са по еретически-католически обред, втори път са свързани с кощунство, осквернение и поругаване на светото тяло Христово, за които църквата повелява най-тежко наказание, ако стане случайно, а в случая не говорим за случайност, а за съвсем целенасочено действие, за което липсва каквото и да било чувство за грях и вина. Такова опозоряване на най-святото, което сме получили от Спасителя, е откровена гавра със светинята.

 

Непослушанието

Не почита чина и йерархията и няма послушание и смирение към свещеноначалието.

Ереста

Кани Ватикана да станем едно в причастието, отслужвано различно от православни и католици, от което се вижда неговият устрем към обновленчество и модернизъм, непознати за православната ни църква.
Сближава православната църква с еретически общности, Римокатолическата църква, което се изразява в неговите последователни действия чрез писма, служене и икуменическа проповед, срещу която икуменическа ерес Светият синод застана твърдо със становището си от 21 април 2016 г.

Църковното недостойнство

Съвкупността от всички изброени по-горе факти е една малка част от това, чрез което този човек се лишава сам от църковно достойнство. Такова поведение го поставя против решенията на Светите отци, каноните, уставите, повсеместни правила и традиции на православната църква.

Trud.bg

Коментари

Новини Варна