IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
България
12:47 | 17 май 2016
Обновен: 23:56 | 23 април 2024

И бежанците не щат в България... едва 4-има идват у нас

Като разбирали, че ги пращат тук – отказвали

По материала работи: Юлиян Атанасов
И бежанците не щат в България... едва 4-има идват у нас

Бежанците не желаят да бъдат заселвани в бедните страни от ЕС, заплашвайки да провалят програмата на Брюксел за преразпределяне на новодошлите, пише днес в. "Файненшъл таймс".Позовавайки се на данни от гръцката полиция, вестникът посочва, че миналата седмица българското правителството се е съгласило до приеме 47 души от лагерите в южната ни съседката. Когато разбрали, че ще бъдат изпратени в България, 7 човека изчезнали без следа, а 36 се отказали от участие в програмата за презаселване. В крайна сметка в България били изпратени само четирима, пише "Файненшъл таймс". Според статистиката на Брюксел обаче у нас са прехвърлени двама.

 

България е обявила готовност да изпълни цялата си квота от 1302 души по споразумението на ЕС за разселване на 160 000 бежанци от Гърция и Италия към вътрешността, но досега от тях са дошли общо 4-ма, двама от тях през февруари.Подобно е положението и в останалите по-бедни страни от ЕС. Бежанците заобикалят и страни като Румъния и Естония. Отказите за по-богатите страни са по-малко, но също са факт: От 388 души разпределени за Франция, през последната седмица са избягали 24-ма. Основната причина е, че бежанците искат да отидат в определена държава, в която вече се намират техни приятели и роднини, които да им помогнат при установяването в чужда страна. При 1324 готови за разселване бежанци, 191 души са се отказали или са избягали от бежанските центрове, съобщават гръцките власти. От 66 400 души, договорени миналата есен за разселване от Гърция, досега в ЕС са разселени 909. От Италия – от 39 600 са прехвърлени 591 бежанци.

 

Европейската комисия настоява за ускоряване на темповете за разселване като иска от гръцките и италианските власти всеки месец да прехвърлят по 6000 души, за да се изпълнят квотите в договорения от ЕС срок – средата на 2017 г. Заявките от страните членки също са по-малко от обработените досиета на хора, които имат право на европейска закрила.Словакия, Унгария и Австрия не са обявили нито едно място за прием. Най-много бежанци по временните квоти е взела Франция – 499 души от Гърция и Италия. Следват я Финландия (259) и Португалия (212). Румъния е приела 35, а Германия – 57 души.Вътрешните министри от ЕС се събират в петък в Брюксел, за да обсъдят ситуацията с бежанците. Във фокуса на внимание ще е изпълнението на споразумението с Турция за връщане на бежанци, което също не върви и създава рискове за нова бежанска вълна към гръцките острови.

 

Според експерти прекалено бавното връщане на незаконни имигранти обратно в Турция, поражда надежда у хората, които искат да дойдат в Европа, че те ще имат достатъчно време да се организират с трафикантите да преминат незаконно до страните, в които се опитват да се установят.По-малко от 400 души от пристигналите след влизането в сила на споразумението на гръцките острови 8500 имигранти, са върнати до момента обратно в Турция. Всеки трети успява да докаже, че изпращането му в Турция няма да е безопасно за него и гръцките власти го разпределят за оставане в ЕС.Вътрешните министри ще обсъдят в петък и предложеното от Европейската комисия отпадане на визите за турските граждани, желаещи да посетят шенгенски държави от 1 юли. То е част от сделката с президента Реджеп Таип Ердоган за спиране на бежанската вълна към Европа.

 

Автор: Никола Димитров

dnes.bg

Коментари

Новини Варна