IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
България
18:11 | 4 юни 2016
Обновен: 11:06 | 24 април 2024

Нашенци хукнаха в Родопите - търсят рубини

От Българската асоциация на златотърсачите пазят в тайна точното местонахождение на скъпоценните камъни

По материала работи: Слав Велев
Нашенци хукнаха в Родопите - търсят рубини

Непознатите Родопи крият в себе си тайни са и с лекота могат да се превърнат в българския Клондайк. Причината е, че българи пощуряха по търсене на рубини в южната ни планина.
 

Нашенци вече са успели да открият стотици от тези скъпоценни камъни във водите на местни реки. Местонахождението им обаче се пази в пълна тайна, за да не стане обект на посегателства от недоброжелатели, съобщи за „Труд“ председателят на Асоциацията на златотърсачите у нас (БАТСЗМ) Кирил Стаменов.
 

"Намирам истински български рубини в Родопите. Като ги светнеш с ултравиолетова светлина, светят като жар, защото вътре има съдържание на хром. Той определя цвета на самия рубин - розов, червен или кървавочервен“, обясни Стаменов, който е сред пионерите, докоснали се до родните нешлифовани камъни.
 

„Информацията за рубините ни е от водещи геолози. Въпрос на време е да намеря и аквамарин, който също го има в България“, уточни той.
 

Златотърсачът отказвал да разкрие къде е намерил рубините, защото алчни за бързо забогатяване щели да тръгнат по реките и да ги превърнат в Клондайк.Такава е политиката и на другите търсачи, които използват специална техника в работата си.
 

Рубини се вадят с уред, наподобяващ корито с дълбоки канали. Задължително е едро и ситно сито, както и полеви сепаратор.
 

Стаменов планира да предаде част от находките си в Природонаучния музей в София. Сред тях вече има рядък вид сапфири.

Коментари

Новини Варна