IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
България
11:49 | 16 юни 2016
Обновен: 13:38 | 30 април 2024

Отровните печурки от 10 дни на пазара

Възможно е гъбата да е двойник

По материала работи: Слав Велев
Отровните печурки от 10 дни на пазара

Култивираните печурки, за които има съмнение, че са отровили трима души, са на пазара от 10 дни. Това съобщи Любомир Кулински, директор на дирекция "Контрол на храните" в Българската агенция за безопасност на храните пред Нова телевизия.
 

От тях са взети четири сборни проби, които ще бъдат изследвани за наличие на токсини. Гъбите са описани по количества и са на отговорно пазене във веригата, допълни той.
 

За случай с отравянето на трима души, консумирали печурките, ще бъдат информирани всички държави - членки на ЕС, по европейската система за оповестяване за опасни стоки.
 

Вчера от голяма верига за хранителни стоки съобщиха, че производителят е полска компания.
 

Кулински съобщи, че това е първият случай в практиката на агенцията на отравяне с култивирани гъби. Възможностите са две - да става дума за отровен двойник или печурката да е поела токсини от подпочвени води, например. Въпросът е да стигнем до първоизточника и да няма случай на повтаряемост, каза Кулински.
 

Според пострадалите те са сложили в ястието само една гъба, която била по-голяма от останалите, се разбра от репортаж на телевизията.

Коментари

Новини Варна