IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
България
21:53 | 14 юли 2016
Обновен: 00:02 | 6 май 2024

Едва 20% от учителите ни ползват компютър

Учениците са в "третата революция", образованието - "във втората"

По материала работи: Слав Велев
Едва 20% от учителите ни ползват компютър

6% от българските преподаватели имат компютърни квалификации, а броят на ползващите компютър учители достига 20% и е крайно недостатъчен. Това каза вицепремиерът и министър на образованието и науката Меглена Кунева на форума "Е-образование за ИТ бизнеса в София", съобщава dnes.bg.
 

Учителската професия е професия, която трудно се обновява и трябва да имаме стимули, за да имаме нови поколения учители, каза министър Кунева.
 

Тя заяви, че учителите в България трябва по-бързо да достигат до по-високата степен на заплащане, защото у нас между 25 и 30 години се расте в учителската професия, докато се достигне максималното заплащане.
 

В Полша и Литва, които скоро са направили своята реформа, това става между 10 и 15 години, посочи вицепремиерът Кунева.
 

Тя каза, че у нас има електронни учебници и те могат да се ползват и от учителите, и от учениците, но отбеляза, че остава и хартиеният учебник. Сега ние живеем в три епохи - на печатните издания, на интернет и на социалните мрежи, отбеляза БТА.
 

Столичният кмет Йорданка Фандъкова каза, че днес младите хора и учениците мислят дигитално и няма как да си представим, че образованието, учебните планове и учебниците ще останат във "втората революция", а младите хора да са част от "третата революция".
 

В София сега няма училище, в което да няма интернет, компютърни кабинети, мултимедия и интерактивни дъски, а само преди три-четири години малко бяха училищата с такава инфраструктура, каза кметът Фандъкова.
 

Тя съобщи, че приключва цялостната модернизация на Софийската математическа гимназия и отбеляза, че успехите на това училище се дължат на опитните преподаватели, които подготвят учениците, печелещи медали от международни олимпиади.

 

 

 

 

 

 

 

 

Коментари

Новини Варна