IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
България
17:37 | 11 август 2016
Обновен: 04:51 | 18 април 2024

Дъжд от падащи звезди ни очаква в идните нощи

Това ще е пикът на метеоритния поток "Персеиди", който е видим от 18 юли до 24 август

По материала работи: Слав Велев
Дъжд от падащи звезди ни очаква в идните нощи

В нощите около 12 август любителите на астрономията ще могат да наблюдават в Северното полукълбо пикът на метеорния поток Персеиди. Метеорният поток Персеиди е видим от 18 юли до 24 август, отбелязва "Дарик".
 

Тази година максимума на метеоритния дъжд за съжаление за България се пада през деня - от 16.00 до 18.30 часа, каза физикът от обсерваторията в Рожен Пенчо Маркишки.
 

Друго условие, което затруднява човек да види метеоритния дъжд тази година, е, че луната в нощите 11 срещу 12 и на 12 срещу 13 август ще залязва между 01.00 и 02.00 часа. Това значи, че условията за наблюдение ще са подходящи във втората половина на нощта.
 

Тези условия няма да попречат на тези, които наблюдават звездопада, да отидат извън града, където няма светлини и където условията са добри. На тях няма да им бъде проблем да изчакат нужното време, за да могат да наблюдават явлението.
 

На много места в България има школи от ученици, които вече са планирали такива наблюдения. Ще има желаещи, за да го гледат и хората, които се намират във високопланинските райони ще имат най-благоприятните условия. Луната наистина трябва да залезе, в противен случай ще бъдат видими само най-ярките метеорити.
 

Метеорният поток Персеиди е известен на човечеството вече около 2000 години. Първите сведения за него се съдържат в китайски исторически хроники, датиращи през 36 г. от новата ера.
 

Официално за откривател на метеоритния дъжд се смята белгийският математик, астроном, метеоролог Адолф Кетеле (1796-1874 г.). За това зрелище той съобщава през август 1835 година. А за пръв път броят на падащите звезди бе преброен през 1839 година. Тогава той достига 160 на час.

Коментари

Новини Варна