IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
България
15:55 | 16 август 2016
Обновен: 08:36 | 7 май 2024

Медици в Плевен спасиха мъж с пръчка в мозъка

Случаят е уникален в света - няма описан подобен в световната медицинска литература, съобщи доц. Панов

По материала работи: Пламен Янков
Медици в Плевен спасиха мъж с пръчка в мозъка

В университетската клиника по "Неврохирургия" в Плевен спасиха живота на мъж, приет в кома с проникнала в мозъка 15-сантиметрова бамбукова пръчка, съобщи БТА.


Операцията е направил екип, ръководен от началника на клиниката, републикански консултант доц. д-р Йордан Панов. Две седмици по-късно състоянието на 57-годишния пациент чувствително се е подобрило.

 

Случаят е уникален в света - няма описан подобен в световната медицинска литература. Това съобщи днес пред репортер на БТА доц. Панов.

 

 

Пациентът Трифон бил докаран преди две седмици от ловешко село след инцидент в дома му. Късно вечерта той се спънал и паднал върху бамбуковата пръчка, която придържала цветя в двора му.

 

С компютърна томография неврохирурзите в Плевен установили, че пръчката е проникнала на дълбочина 15 сантиметра през орбитата на окото - близо до очния нерв. Тя се е плъзнала покрай най-големия кръвоносен съд в мозъка, преминала през слепоочния дял, покрай ствола на мозъка до малкия мозък, където е причинила голям кръвоизлив, поясни доц. Панов.

 

Екипът, ръководен от него с асистент д-р Илия Вълков и анестезиолог д-р Любомирова, са извършили успешно двучасова операция при която пациентът е спасен.

 

14 дни по-късно мъжът вече вижда с пострадалото око, движи се, подобрява се, каза доцент Панов.

 

Любопитно е, че преди пет години мъжът оцелял след операция от рак на ларинкса, като му казали, че ще преживее повече от шест месеца, а той продължил да живее нормално.

 

Операцията на мозъка ще бъде представена на международни научни форуми и в световната специализирана литература по медицина, каза доц. Панов.

 

dir.bg

Снимки БТА

Коментари

Новини Варна