IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
България
17:05 | 19 август 2016
Обновен: 05:04 | 18 април 2024

Столичният квартал "Младост" ще има временен кмет до провеждането на избори

Повечето междублокови пространства в квартала са частни и проблемите със застрояването остават

По материала работи: manager
Столичният квартал "Младост" ще има временен кмет до провеждането на избори

На извънредна сесия на Столичния общински съвет (СОС) днес бе избран временно изпълняващ длъжността кмет на район "Младост". С 40 гласа "за", един против и трима въздържали се Деница Николова поема длъжността до провеждането на избори за районен кмет, предаде БТА.

 

Тя е с икономическо образование, през 2011 г. е назначена за секретар на общината от досегашния кмет Цвета Авджиева. През тази година Николова става зам.-кмет на района с ресор култура, образование, социални дейности и спорт.

 

Цвета Авджиева подаде оставка по настояване на ръководството на ГЕРБ заради протести на граждани срещу застрояването на зелени площи в квартала. 

 

По време на дебата Лорита Радева от ГЕРБ посочи, че проблемът в "Младост" е, че собствеността в много малка част от междублоковите пространства на района е общинска заради приватизация и реституция. За отчуждаване на частни земи Столичната община ще трябва да отдели огромни средства. Според Радева преразглеждането на подробния устройствен план на "Младост" няма да реши проблема, тъй като земята е частна.

 

Радева каза, че е създадена работна група в Столичната община, която оценява наличието на частни терени в зелените площи и в парковете. Досега са разгледани Южният парк, Западният и Борисовата градина. След като приключи проверката в парковете, работата ще се насочи в жилищните квартали, за да се търси решение на проблема.

 

Ирена Анастасова, общински съветник от БСП и директор на 125-то СОУ "Проф. Боян Пенев" в ж.к. "Младост" 1, каза пред журналисти, че проблемът със зелените площи е "бомба със закъснител". Има още много градинки в "Младост", на които инвеститори ще искат да строят. Не искам да съм на мястото на кмета Фандъкова в момента, защото решението е много трудно. Или собствениците трябва да се обезщетят финансово, или да се възмездят с равностоен терен.

 

Проблемът в "Младост" е от 1993 г., когато е приет законът за реституцията, с което се връщат земеделски площи на собствениците им на територията на района. Според Анастасова оставката на Цвета Авджиева няма да реши проблема. 

 

investor.bg

Коментари

Новини Варна