IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
България
08:48 | 20 август 2016
Обновен: 09:38 | 5 май 2024

Гроздето тази година – по-малко, но по-качествено

Берат се сортовете Плевен, Августин, Болгар, Кардинал, Плевенски мискет

По материала работи: Юлиян Атанасов
Гроздето тази година – по-малко, но по-качествено

Гроздоберът у нас вече е започнал с десертните видове. Берат се сортовете Плевен, Августин, Болгар, Кардинал, Плевенски мискет. Добивът от грозде като цяло тази година ще е по-нисък от миналата година, но това ще е за сметка на качеството, което ще е по-високо, коментира за „Агрозона“ проф. Иван Пачев, директор на Института по лозарство и винарство в Плевен. В района на града тази зима е имало измръзване на насаждения, уточни професорът. „Според г-н Коев (Красимир Коев, директор на ИАЛВ – б.а.) ще има великолепна реколта тази година“, допълни той.

 

Гроздето от насаждениета на института намира реализация в Плевен. В страната български десертни сортове вече са започнали да се появяват и по веригите магазини. Както и при другите плодове, внос на десертно грозде има от Гърция.

 

За последните 20 г. новите сортове, които е създал Институтът по лозарството са около 20, каза директорът му. Професорът е категоричен, че родният бизнес търси достиженията на института и сътрудничество има. Научното звено има сключени договори с производители, на които оказва експертна помощ – методологична и технологична. Бизнесът има нужда от консултации предимно в при резитбата, обработката на почвата и торенето.

agrozona.bg

Коментари

Новини Варна