IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 21°
България
19:41 | 1 септември 2016
Обновен: 22:40 | 25 април 2024

Пожарът в Сакар продължава

Четвърти ден продължава гасенето на огромния пожар в Сакар планина

По материала работи: Слав Велев
Пожарът в Сакар продължава

 

Огнеборците, военните и местните жители се молят за дъжд.

 

В сряда вечерта бе обявено бедствено положение и в община Гълъбово, а вчера по обед бе отменено. Там пламна втори фронт на същото бедствие на 10 км от най-застрашените села Българска поляна, Черепово и Главан в община Тополовград.

 

В четвъртък около обед и двете големи огнища бяха ограничени.

 

От вторник насам стихията обхвана 12 000 декара горски площи. Над 150 пожарникари, военни, лесничеи и доброволци участваха в гасеното. Около 100 от тях и вчера останаха в района заради опасни пориви на вятъра.

 

Огънят при село Българска поляна вчера не беше напълно потушен и за хората все още имаше опасност да се приберат по домовете си. В сряда оттам бяха евакуирани петдесет души. Повечето от тях отказаха да заминат за Тополовград и нощуваха на открито по пейките в центъра на селото, за да виждат оттам къщите си.

 

За причиняването на пожара бяха арестувани фермер и двама работници. Те го запалили по невнимание, докато почиствали пасище с трактор. Смята се, че при орането искри от плуговете са подпалили сухите треви. Това е вторият пожар, причинен от същия фермер за 2 седмици. Вчера не стана известно дали тримата ще останат зад решетките.

 

Заради бедствието в Сакар шефът на пожарната Николай Николов поиска да се забрани почистването на пасищата с тежка техника след края на юни.

trud.bg

Още по темата Пожарът край село Българска поляна е най-големият за тази година у нас

Коментари

Новини Варна