IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
България
20:24 | 2 септември 2016
Обновен: 22:05 | 24 април 2024

Диян Стаматов: Да бъде година за адаптиране, не за притесняване!

Зам. министърът на образованието увери, че до 15 септември ще са отпечатани и последните учебници

По материала работи: Слав Велев
Диян Стаматов: Да бъде година за адаптиране, не за притесняване!

Няма как да няма притеснения у директорите на училища при влизане в действие на нов закон, нови стандарти, нови правила, моята роля е да ги успокоя, за да бъде тази година година на адаптиране, а не са притесняване и притискане на колегията. Това заяви след среща с школски директори от Разградско заместник-министърът на образованието Диян Стаматов.

 

Само встъпителните му думи бяха открити за медиите, след това той помоли да остане на работна среща с доскорошните си колеги, за да не се притесняват те от камери и микрофони, отбелязва "Дарик".
 

След това коментира, че освен притеснението, училищните директори имат и вътрешната увереност, че могат да се справят с това, което се изисква от тях. Стаматов обаче призна, че ангажиментите на училищните директори ще се удвои. Той допълни още, че бившите Регионални инспекторати, вече Регионални управления по образование ще са ангажирани през тази учебна година повече с методическа подкрепа на директори и учители, както и с разясняване на държавните образователни стандарти.
 

Стаматов увери, че до 15 септември ще са отпечатани и последните учебници – тези по история, до 5 септември се събират заявките за отпечатване. И в почивните дни тече подготовката за училище – каза Стаматов.
 

Той коментира и изграждането на Обществени съвети към училищата. По думите му Правилникът за дейността на тази външна за образователните структури институция ще е готов до края на месеца, след което ще започне структурирането на им, очаква се в края на календарната година навсякъде да има Обществени съвети.
 

Стаматов коментира и един местен проблем в образователната сфера – бъдещето на Междуучилищния център, който като структура в този вид не е предвиден в Закона за образованието. Няма да остане в този вид, но ще се запази начина на изпълнение на задачите му – увери заместник-министърът. Новото име на МУЦ ще е Център за личностно развитие, като най-вероятно педагозите в него ще бъдат назначени в съответните училища, ще се промени леко и начинът на финансиране.

 

Още по темата:
Експерт: Няма да има сътресения в училище, свъзрани с новия закон

 

Коментари

Новини Варна