IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
България
09:13 | 3 септември 2016
Обновен: 02:19 | 23 април 2024

Яйцата поскъпват на седмична база

Брашното и агнешкото остават без промяна

По материала работи: Юлиян Атанасов
Яйцата поскъпват на седмична база

Средните цени на едро и на дребно на яйца в страната през изминалата стопанска седмица, в периода 24 – 31 август 2016 г., останаха около или малко над нивата от предходната седмица. По области, яйцата с размер М се търгуват на едро на цени от 0,14 лв./бр. (Благоевград) до 0,19 лв./бр. (Смолян). В пет области се наблюдават разнопосочни седмични изменения на стойностите в границите от -0,02 лв./бр. (София) до +0,02 лв./бр. (Ловеч и Плевен), които се компенсират и средната цена за страната се запазва на ниво от 0,16 лв./бр, показва седмичният анализ на основните храни на Министерство на земеделието и храните. Към края на м. август 2016 г. средната цена на едро на яйца – размер М за страната бележи леко повишение спрямо нивото отпреди един месец с 0,01 лв./бр. Месечните изменения по области са в границите от -0,04 лв./бр. (Смолян) до +0,01 лв./бр. (Велико Търново, София и Стара Загора).В рамките на едномесечния период, средната цена на дребно на яйца – размер М в големите търговски вериги се понижава с 0,01 лв./бр., докато тази за размер L остава без промяна.При предлагането на дребно в по-малките магазини се отчита леко месечно понижение на средните стойностите за страната с 0,01 лв./бр. и при двата размера.

 

Агнешкият бут поевтинява

През периода 24 – 31 август 2016 г. цените по веригата на предлагане на агнешко месо по области като цяло остават на нивата от предходната седмица. Само в две области – Благоевград и Варна, се наблюдават леки разнопосочни седмични ценови изменения при предлагането на дребно в по-малките магазини.През изтеклия месец август 2016 г. пазарът на агнешко месо в страната като цяло е спокоен, като в преобладаваща част от областите не са регистрирани изменения на цените.

 

Към края на август средната цена на едро на агнешки бут за страната се понижава с 1,6% спрямо нивото отпреди един месец, докато тези на цяло агне и на агнешка плешка се покачват съответно с 2,8% и 1,1%.Средно за страната, цените на дребно на агнешки бут и на агнешка плешка в големите търговски вериги остават без промяна на месечна база.При търговията на дребно в по-малките магазини средните цени за страната на различните агнешки разфасовки бележат леки разнопосочни колебания спрямо края на предходния месец, в границите от -0,2% до +0,8%.

 

Брашното също без промяна

През анализирания период (24 – 31 август 2016 г.) средните цени на едро и на дребно на брашно тип „500“ за страната остават без промяна спрямо предходната седмица.На тържищата в страната цените на продукта са в диапазона от 0,58 лв./кг (Враца) до 1,03 лв./кг (София). В пет от областните центрове се отчита понижение на стойностите на седмична база, в рамките на 1,0 – 9,3% (Пловдив), докато в други три брашното поскъпва с между 1,1% и 7,7% (Хасково). Тези разнопосочни колебания се компенсират и средната цена на едро на брашното за страната се запазва на ниво от 0,80 лв./кг.. Средно за страната, към края на м. август 2016 г. цените на брашно тип „500“ на едро и на дребно и в двата типа наблюдавани търговски обекти остават без промяна спрямо края на предходния месец.

http://agrozona.bg/

Четете още: Поскъпва газта за автомобили

Коментари

Новини Варна