IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
България
19:45 | 7 септември 2016
Обновен: 11:12 | 29 април 2024

Проверяват училищните столове за храни по стандарт училищна лавка

Проверките ще започнат след като бъдат отворени столовете и лавките в сградите

По материала работи: Юлиян Атанасов
Проверяват училищните столове за храни по стандарт училищна лавка

След 15 септември в училищата и детските градини тръгват проверки за спазването на наредба № 9, която изисква децата в забавачките и школските столове да бъдат изхранвани с храни, произведени по стандарт. В тях ще се включат експерти от Българската агенция по безопасност на храните и представители на различните браншове от хранителната индустрия. В контролните екипи ще има също така хора от НАП и Сдружението на общините в България. Проверките в училищата ще започнат след като бъдат отворени столовете и лавките в сградите, защото все още не са заредени със стока, уточниха от хранителната агенция. „Доста общини са сключили вече договорите за доставка на хранителни продукти за училищата и детските градини без да отчетат изискванията на наредбата.

 

По нея имаше гратисен период от една година, но основното и изискване е всички храни доставени в социалните домове, които разполагат и харчат държавния бюджет, да бъдат по стандарт. В момента вече договорите между общините и доставчиците договорите са подписани. В много малко общини обаче са спазени тези изисквания“, съобщи за „Агрозона“ Мариана Кукушева, председател на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите. По неофициална информация на много места в страната се доставя хляб, чийто производители не фигурират никъде. Само 25 фирми в момента произвеждат хляб по стандарт „България“. От бранша очакват общините, които не са спазили законодателството да преразгледат договорите си и да се насочат към доставчици, които отговарят на изискванията. Същото важи и за млечните, и за месните продукти, уточни Кукушева. За нарушителите е предвидена санкция, но защо да се стига до разпиляване на финансов ресурс, който и без това е ограничен, питат хлебопроизводителите.

http://agrozona.bg/

 

Четете още: Какво точно причинява бързата храна на тялото и мозъка?

Коментари

Новини Варна