IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
България
08:23 | 8 септември 2016
Обновен: 05:57 | 18 април 2024

Парламентът маха ДДС за дарени храни

Целта на поправките е да мотивират големите хранителни вериги да даряват храна

По материала работи: Борис Проданов
Парламентът маха ДДС за дарени храни

 

Дарените храни да не се облагат с данък добавена стойност (ДДС). Това гласуваха на първо четене народните представители в първия си работен ден след малката ваканция за Съединението. Предложението е на депутатите от РБ Петър Славов и Мартин Димитров. Идеята е да падне ДДС върху храните, които са дарени на социално слаби граждани в последните 30 дни от срока им на годност, поясни Славов. Според него годишно се унищожават над 670 000 т храни, защото сегашният режим на дарение е твърде сложен за прилагане. В същото време 21,2% от българите, или 1,54 млн. души, живеят в бедност. 

 

Целта на поправките е да мотивират големите хранителни вериги да даряват храна, вместо да я изхвърлят. Освобождаването от данъка обаче ще важи само ако стойността на даренията не надхвърля 0,5% от общия годишен оборот на данъчно задълженото лице. В момента законодателството в България е направено така, че е по-евтино за един търговец да изхвърли храни, отколкото да ги дари, поясни Славов. По думите му, ако бизнесменът я дари, ще му бъдат начислени 20% ДДС, а отделно ще дължи и корпоративен данък върху тази храна, понеже тя няма да му бъде призната като разход. Ако обаче изчака срокът на годност да изтече и я унищожи, тя ще му бъде призната за брак и няма да дължи нищо.

 

Кощунство е да се изхвърля храна, каза шефката на парламентарната комисия по бюджет Менда Стоянова, като декларира подкрепата на ГЕРБ за промените. Тя обаче поиска преди второто четене да се прецизират текстовете, за да се избегнат възможни злоупотреби. “Обикновено при добрите предложения дяволът е в детайлите. И много често този дявол след това може да излезе на първо място, да замени доброто и да го провали”, предупреди Стоянова. Тя пресметна, че средно данъкът за 670 хил. тона храни е 280 хил. лева, но отмяната му не превръщала директно тази сума в загуба за бюджета.

 

Петър Чобанов от ДПС предупреди, че законът е добър, но липсвал контролен механизъм за избягване на нарушения при разпределяне на даренията. Промените в закона за ДДС бяха гласувани на първо четене с абсолютно мнозинство - 129 “за” и нито един “против” и “въздържал се”.

 

24chasa

Четете още Хранителната банка отново има хладилник, ще спасява храна

 

Коментари

Новини Варна