IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
България
10:49 | 9 септември 2016
Обновен: 09:18 | 20 април 2024

Осигуряват безплатна правна помощ за бедни българи

Всеки гражданин ще може да получи юридическа консултация в регионалните центрове

По материала работи: Борис Проданов
Осигуряват безплатна правна помощ за бедни българи

Граждани с доходи под официалната линия на бедност ще ползват безплатна правна помощ. Това предвиждат промени в Закона за правната помощ, които бяха публикувани днес на сайта на Министерството на правосъдието и на портала strategy.bg.

 

Всеки гражданин ще може да получи юридическа консултация в регионалните центрове за консултации към Националното бюро за правна помощ, ако докаже с документ, че месечният му доход не превишава определената за страната линия на бедност, а именно 300 лева, след като се вземат предвид имотното, здравословното, семейното и др. състояние.

 

Целта е да се облекчи достъпът до правосъдие на граждани, живеещи в отдалечени населени места, в социална изолация, пенсионери-инвалиди, които са трудно подвижни, самотни хора, лица без адрес. Предвижда се възможност регионалните центрове да предоставят изнесени консултации и правни съвети на място за хора от съответния съдебен район, живеещи в селища от областта или обитаващи социални домове.

 

Четете още Без дела срещу „неизвестен извършител” предвиждат промени в НПК

 

 

Коментари

Новини Варна