IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 21°
България
10:59 | 9 септември 2016
Обновен: 22:18 | 22 април 2024

Близо 30% от заетите у нас са в "сивата" икономика

Задължителната регистрация на трудовите договори не решава проблема с укриването на осигуровки, според експерт

По материала работи: Борис Проданов
Близо 30% от заетите у нас са в "сивата" икономика

България, заедно с Хърватия, е отличник на Балканите по "светла" икономика. Това коментира Тодор Ялъмов от Центъра за изследване на демокрацията (ЦИД).  Той коментира последното проучване на Центъра за сивите практики на пазара на труда.

 

Резултатите от проучването показват, че 27% от заетите у нас по накакъв начин участват в скритата икономика, като крият доходи в различна степен.

 

В момента в България почти няма хора, които да работят без трудов договор, отчете Ялъмов, позовавайки се на проучването. Това беше един от успехите на България преди време, когато регистрацията на трудови договори стана задължителна, добави той. 

 

По думите му това обаче не решава проблема с укриването на осигуровки. Около половината от заетите в "сивия" сектор крият някакви осигуровки, посочи експертът. 

 

Все пак разликата в доходите в "светлата" и "сивата" част на икономиката е една и съща - работниците не спечелват кой знае какво, като крият, допълни той. Ялъмов подчерта, че това е техният рационален отговор на недоволството им срещу лошото качество на услугите, които получават от държавата срещу осигуровките си.

 

По отношение на скритата икономика данъчната тежест не е основният проблем, каза експертът. Там където данъците са високи, скритата икономика е най-ниска, каза той даде пример с Хърватия.

 

ЦИД препоръчва на политиците „да оправят” здравната и осигурителната система и тогава хората ще започнат да плащат повече.

 

investor.bg

Коментари

Новини Варна