IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 15°
България
20:39 | 9 септември 2016
Обновен: 06:04 | 18 април 2024

Бедните по двама в стая в приютите, ще ги обучават за работа, докато са там

Това предвиждат промени в правилника за социално подпомагане, които предлага социалният министър Зорница Русинова

По материала работи: Пламен Янков
Бедните по двама в стая в приютите, ще ги обучават за работа, докато са там

Бездомните, които ползват услугите на т.нар. центрове за временно настаняване, ще трябва задължително да бъдат настанявани в стая с най-много две легла, столова, помещение за социални контакти и санитарен възел. Това предвиждат промени в правилника за социално подпомагане, които предлага социалният министър Зорница Русинова. Друга новост за временните жилища за бездомници ще е включването им в курсове за квалификация и съдействие за намиране на работа. Бездомникът ще може да обитава такъв център за не повече от 3 месеца в годината.

 

С промените в правилника се въвежда нов стандарт за социалните услуги, каквито са още и домовете за хора с увреждания, старческите домове и тези за изоставени деца. За всяка от тези услуги ще е задължително настаняването в стаи по двама, а не както е в момента, да се ползват и по-големи спални помещения. Наличието на телефон и интернет връзка също става задължителен стандарт за социалните услуги, предвиждат промените в правилника. Общините вече ще могат да сключват договори с частни фирми, които да поемат предоставянето на социалните услуги, които са делегирани от държавата, предвиждат още промените в правилника.

 

Всеки човек, който подаде заявление за ползване на социална помощ или социална услуга, вече ще преминава през мултидисциплинарна комисия. Освен да оценява потребностите му от каква помощ се нуждае, тя ще определя и възможността му да се квалифицира и да работи. Това ще важи и за инвалидите. Заплащането, което получават учениците в т.нар. дуална форма на обучение, при която няколко дни в седмицата работят в предприятие, няма да се пресмята при определяне на правото на социално подпомагане на семействата им, предвижда друга промяна в правилника за социално подпомагане.

 

Освен това социалното подпомагане вече ще става по настоящ адрес, а не по постоянен, както е в момента. Освен това вече помощи ще могат да получават и пълнолетни до 30-годишна възраст, които съжителстват със своите родители. Безработните, които посещават курсове за квалификация, пък вече няма да трябва да полагат общественополезен труд, за да вземат социални помощи.

 

24chasa.bg

 

Четете още От догодина може да има централизиран прием в 1 клас

Коментари

Новини Варна