IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 24°
България
19:16 | 10 септември 2016
Обновен: 02:01 | 17 март 2024

Екоексперти във Великотърновско с мерки за чистотата на Янтра

На 29 август беше подаден сигнал за мъртва риба в реката

По материала работи: Слав Велев
Екоексперти във Великотърновско с мерки за чистотата на Янтра

Експерти от РИОСВ - Велико Търново, съвместно с представител на „ВиК Йовковци", район Горна Оряховица, извършиха обследване на канализационната система в района на Янтра при село Първомайци. Повод е подаден сигнал в РИОСВ на 29 август за мъртва риба в реката, при който се установи директно заустване на канал с отпадъчни води, припомня "Дарик".
 

Установено е, че в канала постъпват само битово-фекални води от три къщи на ул. „Антон Страшимиров“, от търговска база, от цех за сухи смеси и сградите на електроразпределителното дружество. При оглед на всеки от обектите не е констатирано извършване на производствена дейност, от която да се формират производствени отпадъчни води.
 

Взетите за анализ водни проби при заустването показват силно замърсяване на водите на 29 август вечерта, когато е наблюдавано измиране на риба. Вероятна причина е инцидентно изпускане в битовата канализация на силно замърсяващи вещества.
 

Установеният канал за битови отпадъчни води до моста за Първомайци не е включен в изградения през 2007 г. градски канализационен колектор в района, чрез който се отвеждат отпадъчните води за пречистване в Регионалната пречиствателна станция за отпадъчни води - Горна Оряховица. Така се създават условия за замърсяване на водите на Янтра в този участък, обясниха от РИОСВ.

 

Издадено е предписание на Община Горна Оряховица в срок до 31 ноември 2016 г. да предприеме действия за включване на канала до моста за с. Първомайци в градския канализационен колектор.

Коментари

Новини Варна