IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 24°
България
18:37 | 14 септември 2016
Обновен: 12:07 | 10 март 2024

Започват пътен възел "Горубляне" догодина

В столицата ще бъде изградена и южната дъга от кв. "Младост" до АМ "Тракия"

По материала работи: Слав Велев
Снимка МРРБ

Догодина започва изграждането на пътен възел "Горубляне", а след него и Южната дъга от кв. "Младост" до АМ "Тракия". Това заяви пред БТА столичният кмет Йорданка Фандъкова. Целта е да се облекчи изключително натоварения трафик по него, който на практика блокира входа и изхода за града след магистрала "Тракия".

 

На въпрос защо тази част от ринга около София толкова дълго се забави, кметът каза, че става въпрос за огромни средства и това налага поетапно изграждане на отделните части от него. Столичният кмет припомни, че за Западната дъга, която вчера беше открита, са похарчени над 101 млн. лева.  
 

Идейният проект е готов и в момента се довършва съгласуването му с експлоатационните дружества, след което Пътната агенция ще обяви избор за изпълнител, обясни Фандъкова. Тя каза, че е получила уверението на правителството, че от следващата година ще започне изграждането, на първо време с пътен възел "Горубляне", където е най-голямата тапа.
 

Фандъкова не се ангажира с конкретни срокове за завършване на цялата Южна дъга, като подчерта, че това е в компетенциите на министър Лиляна Павлова и шефа на АПИ инж. Лазар Лазаров. Тя обаче припомни тежкия проблем с отчуждителните процеси. "Вижте какво става тук /Западната тангента/, просто се измъчиха и районните кметове и всички ние", коментира кметът. След приключване на проекта за Източната тангента ще стане ясно и до каква степен ще важи този проблем и за там. Има обаче много частни имоти, отбеляза Фандъкова.
 

Изграждането на Околовръстния път е огромен проект. Разбира се връзките се изграждат поетапно, защото Околовръстният път е предвиден за извеждане на транзитния трафик, обясни още столичният кмет. Заедно с районните кметове разговаряме с гражданите и имаме грижата заедно с Пътната агенция да работим заедно, за да направим и други връзки, отбеляза тя.
 

Йорданка Фандъкова каза още, че в момента се изпълнява пътният възел на Казичене, което е една мечта на жителите му.
 

„Както виждате, изискват се инвестиции, проекти. Актуалното, което в момента изпълняваме заедно със заместник-кмета по транспорта и с главния архитект, е връзките със Северната скоростна тангента. Става въпрос за продължението на бул. "Рожен" и очаквам изграждането й да започне още следващата година. Предстои приключване на проектирането и избор на изпълнител", информира кметът на София.
 

Заедно със строежа на Източната тангента, който свърза Северната тангента с бул. "Владимир Вазов" - това са двете отсечки, за които сме заложили средства през следващата година, обобщи Йорданка Фандъкова. В момента се провежда процедура за избор на изпълнител на локалните платна на Северната скоростна тангента, за които получихме средства от държавата. На 16 септември т. г. ще се отворят цените, а до края на месеца трябва да има избран изпълнител и ако няма обжалвания, строителството ще започне, каза столичният кмет.


dnes.bg
 

Коментари

Новини Варна