IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
България
09:08 | 15 септември 2016
Обновен: 06:21 | 18 април 2024

С колата в Румъния? Внимавайте – отнемат книжки!

За най-обикновени нарушения съседското КАТ ни оставя без документи

По материала работи: Пламен Янков
С колата в Румъния? Внимавайте – отнемат книжки!

За разлика от България полицията в Румъния може да отнеме шофьорска книжка на всеки водач на моторно превозно средство, дръзнал и малко да наруши правилата на пътя - например за преминаване на червен сигнал на светофара, при непозволено изпреварване, при отнемане на предимство.

 

"Глобиха ме, взеха ми книжката. Върнах се в България и зачаках. И чак след третия месец се върна", обяснява пред БНТ Петър Кирчев.

 

От българското посолство в Румъния обясниха, че тази година ясно личи тенденция за нарастване на броя на нарушителите. Най-често българи се свързвали с представителството ни в Букурещ с въпроси как ще им бъдат върнати отнетите свидетелства за управление.

 

Посолството обясни, че при отнемане на книжката се налага забрана за шофиране на територията на Румъния за срок от 30 до 90 дни. Водачът може да обжалва наказанието в срок от 15 дни.

 

Но е важно да се знае, че ако шофьор бъде заловен да управлява автомобил на територията на Румъния преди да е изтекло наказанието му, то го очаква затвор.

 

dnes.bg

 

Четете още Депутатите решават окончателно за "данък уикенд"

Коментари

Новини Варна