IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
България
21:45 | 19 септември 2016
Обновен: 03:48 | 22 април 2024

Газовата ни връзка с Румъния ще е факт до края на годината

Трасето на тази връзка е дълго общо 25 километра, 15 от които на наша територия, 7 на румънска и 2 километра подводен преход под Дунав

По материала работи: Слав Велев
Газовата ни връзка с Румъния ще е факт до края на годината

Въпреки забавянето, газовата връзка между Бългаия и Румъния, с максимален годишен капацитет от 1 милиард и 500 милиона куб.м., се очаква да влезе в есплоатация до края на годината, съобщи министърът на енергетиката Теменужка Петкова.  На шестата регионална конференция "Енергийно развитие в Югоизточна Европа", тя припомни, че трасето на тази връзка е дълго общо 25 километра, 15 от които на наша територия, 7 на румънска и 2 километра подводен преход под Дунав.

 Министър Петкова обясни, че проектът се е забавил именно заради проблеми с изграждането на частта му през реката, но - според нея - българското правителство е взело най-доброто решение.  На проведената обществена поръчка е избран беше един от най-добрите строители в тази област, уточни Петкова и изрази надежда, че съвсем скоро газовата връзка с Румъния ще е факт.
 

Проектът за газовата връзка България-Гърция е в много важен етап, обясни енергийният министър и добави, че се работи и по проектите за връзки газовите системи на Сърбия и Турция.

 

БНР

 

Четете още" Премиерът: Плащаме за АЕЦ „Белене“

 

Коментари

Новини Варна