IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
България
14:07 | 1 октомври 2016
Обновен: 06:24 | 18 май 2024

Акад. Георги Марков: Трябва да защитим националния си интерес!

В моята книга аз се стремя да покажа България в голямата политика, каза историкът

По материала работи: Юлиян Атанасов
Акад. Георги Марков: Трябва да защитим националния си интерес!

Книгата на академик Георги Марков "Голямата война и българският меч над Балканския възел 1914-1919 - Първа книга - Заплитането" е посветена на стогодишнината от Първата световна война и участието на България в нея. "Печелим битките, но губим войната", пише в книгата си Марков. В предаването "Денят ON AIR" той коментира, че взимаме погрешната страната на Четворния съюз - четири дръжави против останалия свят."Нямали сме ресурса да спечелим тази война", посочи историкът в ефир. "В моята книга аз се стремя да покажа България в голямата политика", разкри той.За това как трябва да се позиционират българските политици с оглед на историята, академик Марков е категоричен, че трябва да намерим пролуката между Великите сили, тъй като те "винаги имат противоречие", и да защитим своя национален интерес.

 

По отношение на случващото се в Близкия изток, Марков се надява "разумът да надделее и конфликтът там да се разреши."Във връзка със закона за бурките той подчерта, че въпросното облекло не е от традиционния ислям и това е влияние на радикалния ислям."Мюфтийството не бива да бъде на издръжка на турското правителство, но затова е виновно правителството на Иван Костов, което е сключило такова споразумение с предишното турско правителство", каза още Марков пред Bulgaria ON AIR.

 

Четете още: Споразумението за строителството на "Турски поток" ще се подпише през октомври

Коментари

Новини Варна