IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
България
11:55 | 1 октомври 2016
Обновен: 13:44 | 19 май 2024

Азиатски молец унищожава чемширите

Вредителят образува големи паяжини около и в растението

По материала работи: Юлиян Атанасов
Азиатски молец унищожава чемширите

Нападенията на азиатски молец върху чемширите, който още миналата година нападна градинските храсти в Русенско и Варненско, продължиха и тази година. В резултат зелените чемшири в не един и два двора пожълтяха и завехнаха. Вредителят образува големи паяжини около и в растението. Заради щетите, които нанася на градинарите, местните го наричат още чемширов молец.  Той е беда за цяла Европа и е инвазивен вид – внесен е от Източна Азия.Първо на Стария континент е регистриран в Германия – през 2006 г., след това достига Швейцария, Холандия и Великобритания. Преминава и през Австрия, Унгария, Румъния и Турция, но разпространението му не се ограничава само до тези държава, а продължава.

 

Специалисти са установили като ефективни синтетичните инсектициди като cypermethrin, deltamethrin, но трябва да се прилагат внимателно – в самия храст и под листата. Сходно е действието и на инсектицида от естествен произход pyrethroid, извлечен от хризантеми, комбиниран с рапично олио. За да се предотврати вредата върху пчелите и полезните насекоми е добре третирането да се извършва вечер.

http://agrozona.bg/

Четете още: Любители фотографи от клубовете на пенсионера и инвалида подредиха изложба

Коментари

Новини Варна