IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
България
09:25 | 17 октомври 2016
Обновен: 13:38 | 4 май 2024

Деца стават по първи петли, за да стигнат до училище

Автобусът ги води час и 15 минути по-рано в школото

По материала работи: Пламен Янков
Деца стават по първи петли, за да стигнат до училище

Деца стават по първи петли, за да отидат на училище в Червен бряг, а после чакат час и половина за началото на занятията.

 

В село Ракита малко след 5:30 ч. сутринта петокласничката Веселина се приготвя за училище. Майка й признава, че трудно я буди.

 

"Всяка сутрин ставаме в 5:30 – от първия учебен ден досега и няма никакви изгледи да се сменят часовете. Сутрин е много студено. Да станат те, управниците, да видим как ще издържат толкова време. Това е страшно безумие!", възмущава се майката Иваничка Огнянова пред bTV.

 

Майка и дъщеря поемат в тъмното към автобусната спирка. Родителите казват, че даже работническият рейс идва по-късно от ученическия.

 

"Това е проблемът, че стават много рано и се разболяват постоянно, моето дете ако една седмица е на училище, другата е болно. Нещо трябва да се направи, малко по-късно да стават тия деца", категорична е и Боряна Алексиева, майка на първокласник.

 

Автобусът пристига в 6:20. "След това има друг курс, в който трябва да се вместим до началото на учебните занятия, това са възможностите", коментира Оля Нетова, придружаващ педагог.

 

В 6:45 децата вече са в училището, до началото на занятията остава цял час и 15 минути. "От това недоспиване и стрес, на който са подложени, се поражда една агресия, това влияе в училище, просто до 8 часа те са на пълна свобода", посочва Наталия Димитрова, майка на първокласник.

 

От училището казват, че автобусите, с които разполагат, сутрин са извънредно натоварени, за курса до Ракита дори се наема рейс на друго училище.

 

"Не е нормално децата да стават в 5:30, за да ходят на училище. Този проблем съществува от три-четири години, разполагаме само с два автобуса, шофьорите правят по три-четири курса", заяви Нели Душмановска, заместник-директор на ОУ "Христо Смирненски".

 

"До миналата година имаше възможност първо да бъдат извозвани учениците, които започват в 7:30, но тази учебна година с новия закон всички училища на територията на общината започват в 8 ч. и оттук започва проблемът с извозването на учениците, тъй като все пак някои трябва да дойдат по-рано", обясни Вергиния Василева, зам.-кмет по хуманитарни дейности в Община Червен бряг.

 

От общината обясняват още, че автобусът до града за хлапетата от Ракита всъщност е компромисен вариант. По правило те би трябвало да учат в най-близкото средищно училище и всяко друго предпочитание да е за сметка на родителите.

 

По закон родителите трябва да запишат децата в това училище в съседното село Радомирци, но те отказват с мотива, че образованието в града е по-добро. Ако не броим заниманията вкъщи, простата сметка показва, че децата от Ракита отделят по половин денонощие за училище.

 

Обмисля се вариант втория срок да се извозват по-късно за сметка на деца от други населени места.

 

dnes.bg

 

Четете още Откраднато пинчерче почина от болно сърце

Коментари

Новини Варна