Варна 16°
fallback
България
13:02 | 21 октомври 2016
Обновен: 06:12 | 18 май 2024

Община Шумен усвоява 1,5 млн. лв. за дефектни улици

Кметът дава краен срок до идния вторник да бъдат отстранени пропаданията по улиците

По материала работи: Борис Проданов

Кметът на Шумен Любомир Христов дава краен срок до идния вторник да бъдат отстранени пропаданията по улиците на града след изпълнението на проекта за воден цикъл /канализационна и водопроводна мрежа б. а/. Последният срок е посочен в писмо до ръководителя на обединение „Аква Билд Шумен“ Георги Станилов и представителя на строителния надзор инж. Илияна Бонева от обединение „Дейта Груп Инвестицонно проектиране“. Кметът пояснява, че в момента се изчисляват разходите, необходими за ремонтите и ако до 25 октомври дефектите не са отстранени, общината ще предяви иск по банковата гаранция на изпълнителя. Тя е малко над 1,5 млн. лв. и е направена в полза на общината.

 

От месец май т. г. до октомври до изпълнителя са изпратени 6 уведомления, в които са описани всички аварирали участъци. Настоява се да бъдат възстановени пропаданията на пътните настилки, които някъде достигат до 50–60 см и са сериозна предпоставка за пътно-транспортни произшествия. Освен това, по време на експлоатацията на новоизградената водопроводна и канализационна мрежа е установено, че на няколко места липсват сградни канализационни отклонения, предвидени по проекта. На кръстовището на ул. “Лозенград” не е направена връзката между старата и новата канализация. По ул. “Еделвайс” близост до кръстовището с ул. “Петко Българанов” не е възстановена асфалтовата настилка в първоначалния й вид, преди да започнат строителните дейности.

 

Според условията в договора за изпълнение на обекта, ако фирмата изпълнител не отстрани появилите се дефекти, възстановителните работи могат да се извършат от община Шумен, а стойността на ремонта да бъде заплатена от банковата гаранция на изпълнителя, напомнят от кметството.

 

trud.bg

Автор на статията:
Борис Проданов
0 коментара
fallback
fallback