IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
България
19:23 | 27 октомври 2016
Обновен: 06:09 | 18 май 2024

Спешна помощ до 30 минути предвижда здравното министерство

През пролетта на идната година трябва да бъде завършено строителството на всички нови спешни центрове в страната

По материала работи: Слав Велев
Спешна помощ до 30 минути предвижда здравното министерство

Здравното министерство предвижда всеки български гражданин да има достъп до спешна помощ в рамките на 30 минути, съобщи bTV. През пролетта на идната година трябва да бъде завършено строителството на всички нови спешни центрове в страната. 

 

Това предвижда проект, по който държавата ни получава 83 597 313 евро безвъзмездно от Европа за модернизация и преоборудване на спешната помощ у нас. Инвестицията ще бъде разпределена за цялостно ново изграждане на спешни медицински центрове, дострояване на допълнителен етаж или допълнително крило, и за реконструкция и ремонт на вече съществуващи сгради. Подготвителният етап на проекта вече е на приключване и според министъра на здравеопазването Петър Москов през март месец трябва да приключат откритите процедури за фирми, които ще строят или ремонтират обектите.

 

Освен за строителство и ремонт, голяма част от парите ще отидат за преоборудване и закупуване на нова модерна техника, включително и устройства за телемедицина и 400 нови линейки, снабдени с животоспасяваща апаратура. Москов очаква ремонтите на някои от филиалите и спешните центрове да завършат още до края на следващата година. 

24chasa.bg

Коментари

Новини Варна