IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
България
13:19 | 26 ноември 2016
Обновен: 01:43 | 13 май 2024

106 323 сърни тичат из БГ горите, най-много ги гърмят в Берковица

Само 37 отстреляни благородни елени през миналата година

По материала работи: Юлиян Атанасов
106 323 сърни тичат из БГ горите, най-много ги гърмят в Берковица

106 323 сърни има у нас. това сочат данните от последното преброяване, направено от експертите на Изпълнителната агенция по горите. Година по-рано са били с над 4 000 бройки по-малко. А през 2012 г. е имало 87720 представители на този вид по нашите кории. Благородните елени при последната таксация са 25 910, а еленът лопатар – 8 159 бр.С 4 % се е увеличила популацията на благороден елен  на териториите, стопанисвани от Съюза на ловците и риболовците в България. Това сочи последен доклад на сдружението. С по-високи запаси се характеризират сдруженията, намиращи се в Североизточна България, Предбалкана и Странджа.

 

 

През 2015 г. ловците от сдружението са ползвали 37 благородни елена – незначителен отстрел, който се обуславя най-вече от ограничението трофейният отстрел да се извършва само по линията на организирания ловен туризъм. Въпреки това се забелязва лек ръст от 9 екземпляра спрямо предходната година. Най-много елени са отстреляни на територията на сдруженията Троян – 9, Каспичан – 8 и Попово – 5 екземпляра.Основен лимитиращ фактор за вида е бракониерството, като ясна индикация за това е минималния ръст на популацията, въпреки незначително отчетено ползване.  В по-малка степен влияние оказва и недоброто стопанисване, безпокойството и загубата на местообитания в някои региони на страната.

 

 Лопатарът надминава значително допустимия запас

 

Числеността на популациите от елен лопатар е 2 235 броя, като почти няма промяна спрямо 2014 г., което говори за стабилно ползване в рамките на годишния прираст.Видът надминава значително определения допустим запас, в следствие на което елените продължават да се разселват в ловностопанските райони на съседните сдружения.Лопатарът се утвърждава  като основен ловен обект  в ловните райони на сдружения Момчилград, Кърджали и Крумовград. От тях с най-голям отстрел е Момчилград – 129 животни. Общото ползване на сдруженията, членове на НЛРС „СЛРБ” и двата дивечовъдни участъка е 559 елена и е с близо 23 % по високо от 2014 г. Увеличеният отстрел се дължи на 100 % -то изпълнение на плана за ползване в ДУ „Студен Кладенец“, като следва да се има предвид, че 82 елена от него бяха уловени и разселени в други ловностопански райони на страната.

 

 

Негативно въздействие върху по-бързото увеличаване на популацията на лопатара оказват бракониерството, високата популация на вълка, недостатъчните грижи през зимния период, неправилното ползване на вида, изразяващо се в неспазване на принципите на подборното ловуване, като се отстрелват млади и средновъзрастни животни, не достигнали кулминация в развитието си и водещо до нарушаване на възрастовата и полова  структура на вида.Друг негативен фактор в Източни Родопи е безконтролната паша на големи стада едър рогат добитък в местообитанията на лопатара, която ако не бъде регулирана може да доведе до намаляване  и дори унищожаване на естествената хранителна база на лопатара.

Sinor.bg

Четете още: Черен петък ли?! Лъжат ни с намаления

Коментари

Новини Варна