IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
България
10:39 | 26 ноември 2016
Обновен: 13:47 | 8 май 2024

Унищожават опасни лимони и чушки от Турция

Пет тона отровни лимони с 10 пъти над допустимото количество хлорпирифос са спрени на границата

По материала работи: Юлиян Атанасов
Унищожават опасни лимони и чушки от Турция

Митническите служби на България са спрели на границата общо пет опасни за здравето партиди с плодове и зеленчуци от Турция през тази и миналата седмица. Две партиди се стоят от зелени чушки с превишено съдържание на инсектицида хлорпирифос, а една е с високо съдържание на акринатрин. Количествата са 540 кг, 1 650 кг и 940 кг. Хлорпирифос в количество 0,446 мг/кг е открит в 5 тона лимони. Това е 10 пъти над безопасната за здравето норма. Спряна е също пратка със сушени кайсии заради превишено съдържание на сулфит, става ясно от системата за бързо предупреждение за опасни храни и фуражи (RASFF) в Европейския съюз.

 

Рискът за здравето на хората е сериозен, затова пратките ще бъдат унищожени, ако това все още не е направено, коментираха за „Агрозона“ от Агенцията по храните. Хлорпирифос е бяло кристално вещество, което се влага в пестициди. То се използва в над 100 държави по света на площи от 3,4 млн. дка. Сулфитите са химически съединения, които съдържат сулфитен йон и често се използват за консерванти във вина (за да предотвратят повреждането и окислението им), сушени плодове и сушени картофени продукти. Те са естествена съставка в почти всички вина. Наличието на пестициди е хроничен проблем при износа на цитрусови плодове от Турция.

http://agrozona.bg/

Четете още: Черен петък ли?! Лъжат ни с намаления

 

 

 

Коментари

Новини Варна