IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
България
14:42 | 27 ноември 2016
Обновен: 08:29 | 18 април 2024

Пръстовият идентификатор ще помогне в извънболничната помощ, смята експерт

Българите плащат 3,6 млрд. лева годишно "от джоба си" за здравеопазване, смята Стойчо Кацаров

По материала работи: Борис Проданов
Пръстовият идентификатор ще помогне в извънболничната помощ, смята експерт

 

Системата за пръстова идентификация може да помогне в извънболничната, а не в болничната помощ, смята Стойчо Кацаров от Центъра за защита правата на в здравеопазването. Пред БНР той изказа своя скептицизъм, че благодарение на отпечатъците са спестени 15 млн. лева от болниците само за 15 дни.

 

Кацаров е категоричен, че новата система няма да доведе до нищо и това ще бъде доказано в дългосрочен период.

 

Той смята, че пръстовата идентификация ще бъде отменена окончателно от ВАС. Преди дни тричленен състав на Административния съд се произнесе, че идентификацията чрез отпечатък при влизане в болница, е незаконосъобразно. Решението се обжалва от Министерството на здравеопазването.

 

Според Бойко Пенков, зам.-министър на здравеопазването, отпечатъците действително ще бъдат по-ефективни в извънболничната помощ. Според него има основание и за песимизъм относно икономиите, които системата ще донесе за болничната помощ.

 

"По простата причина, че и други мерки подобни са се въвеждали. Те са били преодолявани от системата", каза той пред националното радио. Пенков се надява, че пръстовите идентификации няма да могат да бъдат лесно преодолени.

 

Във връзка с предложението НЗОК да покрива разходите за лекарствата за високо кръвно налягане, той отбеляза, че и до момента се заплащат 50% или 25% от стойността на лекарствата, но целта на промяната е единичните лекарствени формули срещу хипертония да се заплащат напълно.

 

Стойчо Кацаров каза още, че бюджетът на Здравната каса и парите за здравеопазване са много малко. Според него в България пациентът плаща за лечение повече директно „от джоба си“, отколкото чрез НЗОК.

 

Той цитира данни от изследване, според което личните разходи за здраве в България възлизат на 3,6 млрд. лева, докато бюджетът на касата е 3,2 млрд. лева и подчерта, че в страната им недостиг на милиарди за здраве, а лимитите на болниците пречат на здравеопазването и на цялостната организация на здравната система.

 

Зам.-министър Бойко Пенков репликира, че цитираните дялове са силно завишени и че няма лимити, а се договаря обем помощ.

 

investor.bg

 

Четете още Пръстовият отпечатък остава поне до втора инстанция

Коментари

Новини Варна