IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 15°
България
09:24 | 11 декември 2016
Обновен: 20:53 | 11 май 2024

Как е открит генетичният код на Васил Левски?

Потомка на Апостола - гост на "Провокативно" по Bulgaria ON AIR

По материала работи: Борис Проданов
Как е открит генетичният код на Васил Левски?

Потомка на Апостола е гост на “Провокативно” по Bulgaria ON AIR тази неделя. Стефана Ветренска е правнучка на по-голямата сестра на Левски – Яна. Ветренска ще разкаже за достойната съдба на Кунчевия род и за непрекъснатостта на т.нар майчина линия в семейството, благодарение на която е открит генетичният код на Апостола. ДНК кодът може да бъде открит чрез кръвен родственик по майчина линия и се предава само от майка на дъщеря.

 

Единствено родът на Стефана Ветренска отговаря на тези условия, когато през 2000 г. е направено изследването. “Нашата майка – Божана Пачаурова – към 2000 г. е всъщност най-близкият потомък като поколение, който може да бъде достоверен донор, от който трябва да бъде взет материал”, казва Ветренска.

 

“От нея взеха коси и слюнка. Също взеха от нас двете със сестра ми, защото ние също отговаряме на това условие. Но изработиха само нейните коси, защото резултатът беше категиричен. Редът е такъв – те определят ДНК кода от косите на мама, ДНК кода от косите на Левски от 1864 г., когато окончателно се отказва от монашеското си звание, и косъм от кичура, който Митьо Сяров отрязва при залавянето му в Къкрина.

 

Имало е поверие, че ако се спази този ритуал, евентуално е би могъл да бъде спасен. И когато сравняват тези три митохондриални ДНК кода се установява 100-процентово съвпадение. Което означава, че със сигурност, категорично може да се твърди, че тази реликва, косите на Левски, съхранявани във ВИМ, и това, което е предадено от Митьо Сяров, категорично принадлежат на Апостола.”

 

Гледайте първа част от разказа на Стефана Ветренска за Васил Левски и Гина Кунчева в “Провокативно” – неделя от 10:30 по Bulgaria ON AIR

 

dnes.bg

Коментари

Новини Варна