IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
България
20:42 | 1 март 2017
Обновен: 04:50 | 18 май 2024

Рекорден интерес към изборите от българите в чужбина

В Германия много сънародници ще бъдат принудени да пътуват надалеч, за да дадат гласа си

По материала работи: Борис Проданов
Рекорден интерес към изборите от българите в чужбина

Огромен интерес проявяват сънародниците ни в чужбина към вота на 26 март, предаде bTV.

 

Обработени са над 44 хиляди заявления - с 8 хиляди повече от президентския вот.

 

Най-много са те от Турция - цели 19 хиляди. Секциите там обаче ще са 35 - заради ограниченията за страните извън Европейския съюз. Затова и български изселници се организират, за да гласуват в България.

 

Над 50 секции се очаква да има във Великобритания, там заявленията са над 5000. Българите във Великобритания не се разпиляват да подават заявления, а събират точно колкото е нужно за секция - 60 и се надяват добрата организация да проличи в деня на вота.

 

Трети по активност са българите в Испания (над 3000), а четвърти - сънародниците ни отвъд Океана. И там обаче важи таванът от 35 секции заради Изборния кодекс. Говорителят на ЦИК Цветозар Томов посочи, че САЩ и Турция са двете страни, които "удрят тавана".

 

В Германия много сънародници ще бъдат принудени да пътуват надалеч, за да дадат гласа си - заради ограничения в местното законодателство. Много от тях се организират, за да пътуват заедно в деня на вота.

 

Сънародниците ни зад граница искат да се създаде избирателен район "чужбина", за да няма проблеми с организацията и опашки от чакащи пред урните. 

 

Българите и в най-отдалечените кътчета на света имат желания да гласуват. Макар и малко, има подадени заявления в Исландия, например - 3, Ливан са само две, а в Катар и Тунис са съответно 6 и 9.

 

Коментари

Новини Варна