Варна 17°
fallback
България
13:15 | 12 февруари 2020
Обновен: 14:45 | 25 април 2024

Обрат: Не питаме съседите може ли да отдаваме апартамента си на туристи

Оттеглиха поправката в Закона за туризма

По материала работи: Слав Велев

 

Няма да питаме съседите дали може да отдаваме жилището си на туристи. Вносителите на законовата поправка, според която, за да публикуваме обява за краткосрочен наем на стая или жилище през онлайн платформа, както и чрез споделяне във Facebook, първо трябва да вземем съгласието на поне половината от съседите в сградата, я оттеглиха.  При окончателното обсъждане на промените обаче вносителите я оттеглиха, така че няма да се налага минимум 50% от съседите да са съгласни, за да може нечий апартамент да бъде предоставен за временно настаняване.С измененията в закона се детайлизира правната уредба по отношение на приложимите критерии и изискванията към дейността на територията на националните курорти.

 

Националните курорти ще се обявяват за такива с решение на Министерския съвет по предложение на министъра на туризма. За лицата, които ще извършват дейност в местата за настаняване и заведенията за хранене и развлечения на територията на националните курорти, се предвиждат двойно по-кратки срокове за извършване на административните услуги, пише Dnes.bg.

 

Предвижда се в националните курорти да се извършва т.нар. продуктово зониране - обособяване на функционални зони. Продуктовото зониране и условията за осъществяване на туристически дейности в обособените зони следва да бъдат определени в наредба, приета от съответния общински съвет.

 

С промените в закона се въвежда изискване общинският съвет да определя политиката за развитие на туризма на територията на общината, като в програмата за реализация на общинския план за развитие се включи самостоятелен раздел, съдържащ програма за развитие на туризма.

 

Четете още:  

                                                                                                                                                 

                                                                                                               

 
 
Автор на статията:
Слав Велев
0 коментара
fallback
fallback