Варна °
fallback
България
08:25 | 7 ноември 2018
Обновен: 20:12 | 6 май 2025

Над 60% от млечните продукти у нас са имитация

Всяка четвърта бучка сирене – от вносно мляко

По материала работи: Пламен Янков

През следващите години около една четвърт от млякото за родните сирена ще бъде от внос. Това прогнозират от Центъра за икономически изследвания в селското стопанство (CAPA).

 

Според председателя на Асоциацията на млекопреработвателите Димитър Зоров причината за вноса е недостигът на суровината в страната. "Винаги една голяма част от млякото у нас е било вносно", припомни той.

 

Според него обаче главното е, че мандрите за производство на продуктите си търсят мляко, отговарящо на евростандартите за хигиенните показатели, пише "Монитор".

 

"Третата причина вероятно е в цената", смята още браншовикът. "Често излишъци от фермерите в големите страни от ЕС идват у нас по-евтино. Там договорите между фермерите и преработвателните фирми са на фиксирани цени и когато стопанинът произведе повече, той търси бързо пазар и го намира в България", обясни Зоров.

 

По думите основният внос на мляко идва от Германия, Унгария, Полша и по-малко от Словакия.

 

Според Иван Грънчаров от УС на асоциацията млякото, доставяно от други страни от ЕС, не оказва голяма влияние на пазара в България, защото то не може да се влага в продукти по БДС.

 

"То е по-скъпо, но е много по-качествено и има сигурност на заявките, които се изпълняват бързо и в исканото количество", обяснява той.

 

Според него хидрогенираната палмова мазнина е основният проблем и на мандрите, и на потребителите в България.

 

"Млекопреработвателите до 5 години ще бъдат убити от палмата. Става все по-зле. Отчетите, че е намаляло производството на имитиращи продукти, не са верни, защото се отчитат само легалните продукти. Вече над 60% от млечните продукти са имитация", смята Грънчаров и прогнозира, че това ще удари и туристическия бизнес. Мандраджията призова за пълна забрана на хидрогенираните растителни мазнини в хранителната промишленост.

 

В доклада на CAPA се прогнозира количествата използвани растителните хидрогенирани мазнини (основно палмова) при производството на сирена в България да се запази на нива около 10-11 хил. т поради съществуващото търсене за продукти в ниския ценови клас.

 

През тази година според авторите на анализа броят на млечните крави може леко да се покачи до 255 хил. животни, след като през 2017 г. се отчете 7% намаление. Наблюдаваното задържане в броя на млечните животни в последните години се дължи основно на увеличената подкрепа, но не стимулира продуктивността, което води до ниска ефективност и оттам до по-ниска конкурентоспособност.

 

Dnes.bg 

Автор на статията:
Пламен Янков
0 коментара
fallback
fallback