IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 20°
Икономика
11:41 | 15 август 2017
Обновен: 21:04 | 23 юли 2024

Община Балчик ще проучи пазарния потенциал на туристически атракции

По материала работи: Борис Проданов
Община Балчик ще проучи пазарния потенциал на туристически атракции

Община Балчик ще проучи пазарния потенциал на туристически атракции, които са паметници на културата, съобщават от кметската управа. Проучването ще обхване храма на Кибела, който се смята за най-добре запазеният елинистичен храм в България. При откриването на античната сграда през 2007 година при строителни работи археолозите се натъкнаха на множество статуи на Великата майка на боговете, на мраморни релефи, монети от времето на император Валенс и други.


В пазарното изследване ще бъде включен и археологическият парк "Късноантична и ранносредновековна крепост" в квартал "Хоризонт", която е била сред най-мащабните укрепителни съоръжения във Византийската империя. Общината възнамерява да изгради пряка връзка между крепостта и архитектурно-парковия комплекс "Двореца" в Балчик като за туристите ще бъде осигурено влакче, лифт или обикновена пътна отсечка.


С пазарното проучване община Балчик ще търси финансова подкрепа по оперативната програма "Региони в растеж" за "съживяване" на туристическите атракции чрез триизмерна визуализация, за подобряване на достъпа до обектите като се изгради нова инфраструктура и други.


БТА

Коментари

Новини Варна