IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Икономика
15:54 | 12 септември 2017
Обновен: 11:47 | 24 април 2024

Доклад на БАН решава съдбата на АЕЦ „Белене“

Експертните становища ще бъдат предоставени на вниманието на МС и парламента

По материала работи: Ставри Таргов
Доклад на БАН решава съдбата на АЕЦ „Белене“

Бъдещето на проекта за АЕЦ „Белене“ зависи от доклад на БАН, който се изготвя в момента. Това заяви при посещението си в „Солвей Соди“ –Девня, министърът на енергетиката Теменужка Петкова.

 

От мнението на експертите ще зависи отговорът на въпроса дали енергийната ни система се нуждае от нова мощност и как да се осъществи проектът.  Становищата ще бъдат предоставени на вниманието на Министерския съвет и парламента.

 

Притежаваме два реактора, които до началото на октомври ще бъдат тук, имаме лицензирана площадка, а през годините в проекта са инвестирани над 3 млрд. лв. и нямаме право на грешка”, добави министърът.

 

Колкото до газовия хъб, Петкова обясни, че съвсем наскоро е било изпратено писмо от комисаря по енергетика Мигел Канете, в което той отново потвърждава позицията на ЕК и изразява своята категорична подкрепа за този проект. За проучванията за нефт и газ в блока „Хан Аспарух“ в Черно море тя припомни, че в понеделник е започнал вторият сондаж.

 

Предстои „Шел“ да проведе търсене и проучване по отношение на блок „Силистар“. „Мисля, че има сериозни основания да бъдем оптимисти. В огледалния на „Хан Аспарух“ блок „Нептун“ на румънска територия има много сериозни запаси на природен газ“, каза още тя.

Ставри Стефанов

 

Още по темата    Министърът на енергетиката Теменужка Петкова: За 20 г. „Солвей Соди“ инвестира много в технологии и екология

 

Коментари

Новини Варна