IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Икономика
17:39 | 14 септември 2017
Обновен: 11:47 | 24 април 2024

Заразени с фипронил яйца са произведени в България

Установените количества от веществото са под животозастрашаващите нива, но са над допустимите, съобщават от Агенцията по храните

По материала работи: Ставри Таргов
Заразени с фипронил яйца са произведени в България

Заразени с опасното вещество фипронил яйца са произведени в България. Установените количества от веществото са под животозастрашаващите нива, но са над допустимите, съобщават от Агенцията по храните.

 

Затворени са три ферми, като стотици хиляди яйца са иззети както в тях, така и в складове и в магазинната мрежа.
 

Продукцията на трите птицеферми е пакетирана в общ център, където са открити яйцата с фипронил и все още се установява от коя точно ферма са дошли те.

 

Концентрацията на забраненото вещество е 0,027 милиграма на килограм, което не е опасно за здравето, категорични са експертите. Допустимата доза е 0,05 милиграма на килограм. И все пак всички налични в складове и магазини яйца от въпросните ферми са възбранени.

 

Когато се докаже коя ферма е употребила препарат с фипронил, ще бъде сезирана прокуратурата, казаха още от земеделското министерство.

 

Номерата на проблемните партиди яйца са:
3 БГ 04 001
1 БГ 04 001
3 БГ 04 003

БНР

Коментари

Новини Варна